Renovatie en uitbouw voor stripboekverzamelaars

Zo’n huis zouden we zelf ook wel willen. De verbouwing van deze royale jaren ’20 woning voor een jong stel met drie kinderen heeft meerdere aspecten waar we echt trots op zijn. Zoals de prachtige lichte serre. En de zolder: dat is zo’n verrassende plek die je maar af en toe tegenkomt. En waar je helemaal blij van wordt.

Het huis moest niet alleen volledig gerenoveerd en verduurzaamd worden. De bewoners wilden het ook verruimen met een uitbouw en hedendaagse indeling en tegelijk de oorspronkelijke sfeer behouden. Dat deden we door licht in het huis te brengen en de originele stijlkenmerken te behouden.

Binnen = buiten

De uitbouw is de favoriete verblijfsplek van de bewoners, omdat binnen en tuin naadloos in elkaar overlopen dankzij de enorme glazen puien  en openslaande deuren. Het is bewust georiënteerd op de ochtendzon. De vormgeving van deze serre met zijn slanke stalen kozijnen en vierkante gele tegeltjes is een eigentijdse, abstracte verwijzing naar de oorspronkelijke erker en zijn nieuwe eigenaren.

Aan de achterkant van het huis is een verhoogd terras aangelegd waarvan de granito vloer doorloopt in de nieuwe uitbouw en keuken.

“We hebben de laatste (Corona-)maanden intens genoten van het heerlijke huis. Vooral de uitbouw is echt heerlijk!”  –  Lies

Licht

Het huis moest lekker licht worden. Dit bereikten we door de glazen uitbouw via een open keuken te verbinden, nieuwe glas-stalen verbindingsdeuren naar de hal te gebruiken en een daklicht in het trappenhuis te brengen.

    

Verrassende Stripboekenzolder

De zolder, die ook veelvuldig als logeerplek wordt gebruikt, gaven we een nieuwe indeling. We wilden de uitgebreide verzameling strippenboeken hier een centrale plek geven. Daarom bedachten we als centraal element een enorme boekenkast voor de uitgebreide stripboekverzameling. Deze loopt door tot de nok van de woning, de rest van de zolder vormden we hieromheen. De gebruikte abstracte kleurvlakken in de kast zijn een directe verwijzing naar de cartoons, maar weerspiegelen ook de kleuren van het oorspronkelijke glas in lood van de schuifdeuren. De vorm van boekenkast werd uitgewerkt en gebouwd door Onno Donkers, een meubelmaker waar we vaker mee samenwerken.

Verduurzaming

De woning is aan de binnenzijde van de gevels voorzien van hoogwaardige isolatie. De kap is geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Er is een gebalanceerd ventilatiesysteem aangelegd, onzichtbaar weggewerkt in de vloeren en plafonds. Op de begane grond is onder de eiken visgraatparketvloer vloerverwarming aangelegd. Alle kozijnen zijn voorzien van HR++ beglazing en luchtdicht gemaakt.