Prijsvraag

Zwevende Villa genomineerd voor Rijnlandse Architectuurprijs

De Rijnlandse Architectuurprijs RAP071 is ingesteld om spraakmakende architectuur in de regio Rijnland te belonen en stimuleren. De prijs wordt om het jaar toegekend en bestaat uit een publieksprijs en juryprijs.

Onze Zwevende Villa in Warmond is een van de 24 genomineerden.

RAP071: de beste en mooiste architectuur uit de regio

RAP Leiden maakte zaterdag 19 juni, op de Dag van de Architectuur, de longlist bekend met de genomineerden voor RAP071: de Rijnlandse Architectuur Prijs. Op de lijst staan 24 architectonische parels uit de regio, waaronder onze Zwevende Villa.

Vakjury en publieksjury

De komende maand buigt een vakjury zich over de lijst met genomineerden om tot een shortlist te komen. Deze wordt op 4 september bekend gemaakt. Vanaf dat moment kunnen inwoners uit de regio online hun stem uitbrengen via www.rapleiden.nl. De winnaars van de jury- en publieksprijs worden op 13 oktober in Naturalis bekend gemaakt.

Bijzondere bijdrage aan dorp of stad

De longlist voor de RAP071 is samengesteld door het bestuur van RAP Leiden. “Bij het bepalen van de longlist kijken we of het project een bijzondere bijdrage levert aan de beleving van dorp, stad of land en een hedendaags antwoord is op de ruimtelijke opgave – bijvoorbeeld behoefte aan woningen – waar de regio voor staat”, aldus Peter van Swieten, bestuursvoorzitter van RAP Leiden.

Zwevende Villa

De ontwerpopdracht voor deze villa was om op een vrij kleine kavel een ruimtelijk ontwerp te maken, dat zowel optimale verbinding geeft met de tuin en de omgeving, als geborgenheid. We ontwierpen een zwevend huis boven een open plint dat optimaal gebruik maakt van het daglicht.

Uniek object

De vorm van het huis sluit aan op de woningen in de directe omgeving, door in de gevels diverse stijlelementen van deze woningen op een eigentijdse manier toe te passen. Zo is het karakteristieke puntdak uitgevoerd in zink. Het zinken dak loopt vervolgens over in de erker en de schoorsteen, tot aan de eerste verdiepingsvloer. Dit versterkt het zwevende beeld. Bovendien is hierdoor de woning stevig verankerd in de situatie en tegelijk een uniek object.

Vloeiende ruimtelijkheid

De begane grond is als één open ruimte vormgegeven, waarbij binnen en buiten vloeiend in elkaar overlopen om zo de ruimtelijkheid van de compacte woning te vergroten. Grote glasvlakken zorgen voor veel natuurlijk licht en optimaal contact met de omgeving en tuin. We kozen ervoor om elke leefruimte een duidelijke functie te geven en de positie ervan zo te kiezen, dat deze op het moment van gebruik wordt voorzien wordt van direct zonlicht.

"Alle ruimten voelen comfortabel en warm aan. Een grote eetkamer om lang te tafelen, borrelen rond het keukeneiland en veel privacy in de woonkamer bij de open haard. Een comfortabele etage voor ons en een eigen etage voor de kinderen. Met de architect is het gelukt om een moderne villa te bouwen op deze historische plek."

FAMILIE MEIJER

Optimale lichtinval

Doordat de eetkamer zich richt op de straat en uitzicht biedt naar drie zijden, geeft dit de bewoners sociale verbinding met de buurt. Hier schijnt de ochtend- en middagzon naar binnen. In de woonkamer ervaren de bewoners optimale privacy doordat hij is gericht op de tuin en haard en kunnen ze genieten van de middag- en avondzon. De beide ruimtes staan op een logische manier met elkaar in verbinding door de hier tussenin/centraal geplaatste entree met trappenhuis, toilet en garderobe. Ook in de badkamer en slaapkamers zijn deze combinatie van heldere lijnen, geborgenheid en optimale lichtinval terug te zien.

FOTOGRAFIE: LUUK KRAMER