Work in progress

Woningbouw-project ’41 Ambachten’ in de verkoop

Voor de wijk Volgerlanden in Hendrik-Ido-Ambacht ontwierpen we 4 woningtypen: straatwoningen, pergolawoningen, twee-onder-een-kappers en bungalows.
Het ontwerp van de woningen draagt bij aan het buurtgevoel van dorpse gezelligheid, geluk van de bewoners en speelt in op variaties aan woonwensen.

Knusse sfeer

Juli partner Hans Schepman maakte het ontwerp van de woningen en liet zich hiervoor inspireren door de sfeer van de buurt. Hans: “Ons plan maakt onderdeel uit van het deelplan ‘de Straatjes’ van de wijk Volgerlanden. Dit deelplan is opgezet gebaseerd op het karakter van het oude dorp HI-Ambacht; met knusse straten, waar de auto te gast is.”

Gemeenschaps-gevoel

“Hierdoor is er op straat ruimte om elkaar te ontmoeten en voor kinderen om te spelen. Daar dragen ook de groene pleintjes en het park langs het water aan bij. Op deze manier stimuleert de stedenbouwkundige opzet het gemeenschapsgevoel, een belangrijke factor om je thuis en gelukkig te voelen in de wijk.”

Keuken aan de straat

Vanwege deze stedenbouwkundige opzet, ontwierpen we alle woningen met de (eet)keuken aan de straat. De keuken is over het algemeen de meest gebruikte ruimte in het huis. Op deze manier is het makkelijker om op een laagdrempelige manier je buurtgenoten te ontmoeten, een oogje te houden op je buiten spelende kinderen én er ontstaat automatisch sociale controle.

Verbinding met je buren

In het plan bedachten we vier verschillende woontypes, die ruimte bieden aan verschillende leeftijdsgroepen. Deze mix aan leeftijden en leefpatronen helpt om een levendige wijk te krijgen. Zo ontstaan er makkelijker verbindingen tussen bewoners, wat ook een belangrijke factor is om je gelukkig te voelen in een buurt.

" Omdat verbinding met je buurtgenoten een belangrijke bijdrage levert aan het woongeluk en het welzijn van bewoners, zochten we bij alle woningtypes naar zicht op de straat. Dit hebben we gedaan door de keuken en eetkamer aan deze zijde te leggen."

HANS SCHEPMAN | JULI ONTWERP

Trots draagt bij aan woongeluk

Hans: “Een ander belangrijk aspect om je thuis te voelen in je woning en buurt is trots. Trots in de zin van herkenbaar, onderscheidend. Per woningtype hebben wij hier op een andere manier invulling aan gegeven. Bij de straatwoningen heeft elk huis een andere voorgevel, met bijvoorbeeld een puntdak, erker of een met een betonnen kader geaccentueerde voordeur waardoor iedere woning zijn eigen karakter heeft gekregen. Bij de pergolawoningen hebben we dit anders gedaan; deze liggen aan de pleintjes en met de pergola hebben we een ruimte gecreëerd voor de deur waaronder ieder zijn eigen terras en voortuin kan maken. Bij de tweekappers, die door de typologie al meer individualiteit hebben, is dit gedaan door de torenkamer en erkers.”

"We hebben veel aandacht besteed aan de individuele uitstraling van de woningen. De detaillering met verschillende metselwerkverbanden en kleuren, schoorstenen en erkers, is zowel modern als sterk verbonden met de Nederlandse bouwtraditie."

HANS SCHEPMAN | JULI ONTWERP

Aanpasbaar aan je woonwensen

Alle woningtypes ontwierpen we met een groot aantal opties. Hierdoor heb je als bewoner de mogelijkheid om je woningen naar eigen inzicht aan te passen; ook belangrijk element voor woongeluk. Zo is er bijvoorbeeld de optie van een multifunctioneel tuinhuis, dat je als bewoner extra ruimte geeft. Handig om te gebruiken als extra thuiswerkruimte, of als logeerruimte.

Wordcloud kopers

Omdat een live woonbeurs niet mogelijk is op dit moment, organiseerden Blauwhoed en de makelaar op 12 april een interactief webinar. Een mooie gelegenheid voor ons om input te krijgen van potentiële bewoners; iets dat we altijd belangrijk vinden.

De 140 potentiële kopers die hierbij aanwezig waren, reageerden enthousiast op de woningen. In de Wordcloud (bron: Mentimeter) werd pakkend weergegeven welke aspecten van de woningen voor hen belangrijk zijn. Ook bleek uit de feedback dat de meerderheid interesse heeft in de tuinhuizen.