Nieuwbouw, Particulier, Work in progress

Villa ‘Goudse Hout’

Aan de rand van natuurgebied ‘Goudse Hout’ komt deze moderne 'schuurwoning'. Om het gebouw visueel te verbinden met de prachtige omgeving, vertaalden we de 'slagenstructuur' van het landschap naar een vormgeving met grote overstekken, zwart houten bekleding en grote glasvlakken.

Ontwerp gebaseerd op verkavelings-landschap

De ligging van de woning is uniek. Uit onderzoek blijkt dat deze polder ouder is dan de stad Gouda zelf. De Achterwillensweg, waar de entree van de kavel ligt, is een Tiendweg. Die werd rond 1100 gebruikt om de polder Willens te ontginnen. Tegenwoordig is het grootste deel van het gebied rondom de locatie natuurgebied ‘de Goudse Hout’. In dit gebied is de middeleeuwse verkavelingsstructuur nog duidelijk herkenbaar en is de oorspronkelijke, inheemse beplanting teruggebracht.

Deze unieke ligging gebruikten we als inspiratie en uitgangspunt voor het ontwerp. We gaven de schuurwoning een minimalistische, heldere en grotendeels symmetrische opzet. De grote glasvlakken in combinatie met het ingetogen materiaalgebruik zorgt ervoor dat de bewoners niet alleen het omliggende landschap optimaal zullen beleven vanuit de woonruimtes en de daaraan gekoppelde terrassen, maar zich er ook echt onderdeel van zullen voelen.

Huis-in-schuur-woning

Voor de hoofdopzet van de woning kozen we een ’huis in schuur’ principe. De basis is een groot ‘schuurvolume’: met grote open ruimtes, die visueel en gevoelsmatig verbonden zijn met de omgeving en het landschap. Hier zijn onder meer de woonkamer en woonkeuken te vinden. Door de volledig glazen pui in de achtergevel en de grote glazen delen in de zijgevels en voorgevel, wordt de openheid van een schuur ervaren. De glazen puien in de zijgevels worden afgewisseld met gesloten delen, afgestemd op het ritme van de structuur van de spanten.

De woonruimtes waar meer privacy gewenst is – slaapkamers, badkamers, toilet, televisiekamer en werkkamer – zijn samen met bijkeuken, berging en installatieruimte geclusterd in het ‘huisvolume’. Dit meer gesloten ‘binnenhuis’ steekt als het ware door de voorgevel van het schuurvolume heen. De grote glasvlakken ernaast geven mooie zichtlijnen, waardoor een interessant spel van openheid en geborgenheid in de woning wordt gecreëerd. Het maakt Villa Goudse Hout tot een bijzonder woonobject.

"De combinatie tussen oer-hollandse natuur en minimalistische architectuur maken dit een uniek project."

HANS SCHEPMAN

Japans gebrand hout

Om het effect van het binnenhuis als ruimtelijk object binnen de open schuurruimte te versterken en hun twee verschillende sferen nog meer te benadrukken, hebben de twee volumes verschillende, eigen afwerkingen gekregen. Donkergrijs stucwerk voor de wanden en hout voor de deuren, keukenkasten en trap van het ‘huisvolume’. Voor het ‘schuurvolume’ pasten we afwisselend glasvlakken en verticale houten delen van gebrand Japans hout toe. Dankzij deze traditionele Japanse methode om het hout te verduurzamen, ontstaat er aan de buitenkant van het materiaal een koollaag met een bijzondere glans, dat afhankelijk van de lichtinval diverse tinten krijgt en zo op een bijzondere manier aansluit bij de omgeving.

Buiten naar binnen halen

De plattegrond van de schuur-woning ontwierpen we zo, dat de overgang van binnen naar buiten wordt versterkt. Voor de meer ‘geborgen’ leefruimtes kozen we posities gebaseerd op optimale ligging ten opzichte van de zon (bijvoorbeeld slaapkamer met ochtendzon, woonkamer met avondzon) en het uitzicht (de slaapkamers op de eerste verdieping hebben uitzicht met lange zichtlijnen). Het ritme van de natuur speelt zo in op het ritme van de bewoners. Ook ontwierpen we op optimale bereikbaarheid (bijvoorbeeld werkkamer – waar ook zakelijke relaties worden ontvangen – naast de entree).

Het landschap van het natuurgebied en de daar toegepaste inheemse beplanting vormen de uitgangspunten voor het landschapsontwerp. Hierdoor zal het perceel naadloos opgenomen worden in de natuur van de Goudse Hout.

In een latere fase zullen er nog een gastenverblijf en een garage/schuur komen, die qua vormgeving zullen aansluiten bij de woning.