Zoveel-jaar-na-oplevering-fotoshoot

Veranda-woningen Vleuten: je speelgoed buiten laten

21 Jaar geleden ontwierpen we deze woonblokken in de perenbuurt in Vleuten. We wilden een groene, gemoedelijke sfeer creëren zoals die er vroeger was, toen er nog laantjes met perenbomen stonden. Omdat we benieuwd waren naar het werkelijk gebruik, vroegen we fotografe Aiste om dit vast te leggen.

Werkelijk gebruik

Aiste is niet alleen fotograaf, maar ook opgeleid als architect. Ze heeft zowel een fascinatie voor gebouwen, als voor de mensen die er vervolgens in wonen, werken of rondlopen. Gebruiken ze het zoals vooraf bedacht? Waarderen ze het? Hoe voelen ze zich in relatie tot het gebouw? Wat kun je als architect leren van het gebruik van je ontwerp?

Die twee interessegebieden maken haar de ideale fotograaf voor onze ‘Zoveel-jaar-na-oplevering-fotoshoots’. Aiste kijkt als buitenstaander met een open blik naar wat zich op zo’n dag afspeelt. Wat werkt en wat niet werkt. En vertelt ons daar naderhand over, zodat wij de ‘lessons learned’ weer mee kunnen nemen bij het ontwerpen van nieuw vastgoed dat bijdraagt aan het geluk en de gezondheid van mensen. (Niet voor niets hebben we in de vergaderkamer van onze ontwerpstudio een ‘Wall of Use’.)

Gezelligheid op straat

Een mooi ontwerp is heel belangrijk, al was het maar omdat dit mensen trots maakt, wat weer bijdraagt aan hun geluk. Maar een ontwerp waar mensen een aangenaam verblijf hebben, draagt bovendien op langetermijn bij aan de duurzaamheid van vastgoed, onder meer omdat ze er beter voor zorgen.

Tijdens deze zonnige weekenddag verbaasde ze zich over de vele buurtbewoners die op straat waren. Niet alleen maar om naar hun eigen huis te lopen en vervolgens naar binnen te gaan. Nee, ze kwamen bij elkaar buurten onder de veranda bij een picknickbank. Hielpen rondrennende kinderen een bal uit de dakgoot halen. Duwden een andere die wilde schommelen. Terwijl ondertussen de grote en kleine buurkinderen over straat liepen, spelend met een rondzwervende bal of glijdend van de glijbaan van de buren.

"Alle buren laten het speelgoed van de kinderen gewoon buiten staan. We weten dat we er met z’n allen een beetje op letten. En zo kunnen de andere buurkinderen er lekker mee spelen."

BUURTBEWONER VERANDAWONINGEN VLEUTEN

Sociale verbinding

Nieuwsgierig naar hoe de buurtbewoners dit stukje Vleuten ervaren, vroeg Aiste wat ze er van vonden. Een van de bewoners vertelde haar enthousiast: “Alle buren laten het speelgoed van de kinderen gewoon buiten staan. We weten dat we er met z’n allen een beetje op letten. En zo kunnen de andere buurkinderen er lekker mee spelen.”

Aiste was onder de indruk van het gevoel van saamhorigheid, vertrouwen en gezelligheid dat ze ervoer. Een mooi voorbeeld van hoe op sociale verbinding ontworpen architectuur en stedenbouw een groot en waardevol effect heeft op het woonplezier en geluk van de bewoners.

FOTOGRAFIE: Aiste Rakauskaite