Hans: “Nu ik terug ben in Nederland, merk ik dat de 13 maanden in Vancouver een grote impact hebben op mij als architect. Voor deze wrap-up stelde ik mijzelf de vraag: ‘Wat heeft mijn verblijf in Vancouver mij geleerd en welke invloed heeft dit jaar gehad op mij als architect?’ Ik ben geïnspireerd geraakt, onder meer door de ‘Seven Generations’ visie. En enorm geschrokken.
In de laatste blog van deze serie deel ik mijn 4 belangrijkste observaties: over klimaatontkenning en de onmiskenbare effecten daarvan, zoals ik die onverwachts ervoer in deze om zijn leefbaarheid geroemde stad. Over het grote belang van verbinding met mensen. Van ruimschoots groen om je heen hebben. En tenslotte de – voor mij persoonlijk de meest indringende observatie – puinhoop die we onze kinderen laten erven door hoe wij met de wereld omgaan – en hoe anders dat ook kan. Bijvoorbeeld door te werken vanuit het ‘Seven Generations’ principe, dat ik hier toegepast zie op de campus van de Universiteit van British Columbia.”
1: Klimaatontkenning
In de eerste plaats is de klimaatverandering voor mij nooit eerder zo tastbaar aanwezig geweest. In Vancouver blog #06 ‘Heat Wave’ schreef ik over de extreme hittegolf en de bosbranden en de effecten daarvan op het leven, zoals schelpdieren die letterlijk gekookt werden in het ondiepe water dat hun natuurlijke habitat is. En huisdieren die door oververhitting stierven in de glazen woontorens van hun baasje. Mensen gingen in hun kelders leven omdat de huizen ondraaglijk warm waren.
In november 2021 kwamen daar ook nog de massale overstromingen bij, waardoor de stad geheel geïsoleerd kwam te liggen door het wegspoelen van snelwegen en spoorbanen naar de rest van Canada. Als gevolg waarvan brandstof op rantsoen ging en er lege schappen in de supermarkt ontstonden.
Niet alleen bleek dat zelfs de meest recent gebouwde gebouwen niet goed opgewassen waren tegen de extreme hitte, ook bleek dat een groot deel van de Delta niet voldoende voorbereid was op de grote hoeveelheden regenwater die afgevoerd moesten worden. Zowel op gebouw- als op gebiedsniveau bleek dat men in Canada totaal niet voorbereid is op de ingrijpende invloed van de klimaatverandering. Omdat de invloed van de klimaatverandering in NL tot nu toe maar beperkt voelbaar is geweest vermoed ik dat het hier nauwelijks anders is. En dat er daarom nog veel te weinig besef is wat de werkelijke impact kan zijn.