Woongeluk veranderd door thuiswerken

Tussentijdse evaluatie enquête bekend

“Meer ontspannen, maar ook eenzamer. Ongeveer driekwart van de deelnemers aan de enquête over woongeluk (in tijden van corona) zegt dat er sprake is van een verandering sinds ze zijn gaan thuiswerken.“

Half mei hebben we samen met BlauwhoedSyntrus Achmea en Bureau de Bont de enquête ‘Woongeluk en thuiswerken’ opgesteld en gedeeld via onze gezamenlijke LinkedIn netwerken. Binnen een week vulden meer dan 300 mensen de vragenlijst in. Deze enquête is onderdeel van het ‘Programma van Eisen voor Geluksgedreven Vastgoed’ dat we aan het ontwikkelen zijn. Dit PvE is één van de tools die we inzetten zodat er steeds meer gebouwen ontwikkeld zullen worden die bijdragen aan het geluk & gezondheid van zijn gebruikers, buurt en stad.

Resultaten enquête bekend in juli

In juli zullen de resultaten gedeeld worden, maar ook de tussentijdse resultaten geven al interessante inzichten. De website BewustNieuwbouw.nl wilde alvast meer weten en interviewde Yvonne van Mierlo, directeur van Blauwhoed Studio. In het artikel ‘Woongeluk is duidelijk veranderd door het thuiswerken’ vertelt ze over een aantal van de conclusies die we inmiddels hebben getrokken, waaronder:

Veranderingen in het woongeluk

Een kwart geeft aan dat het woongeluk op een negatieve manier is veranderd doordat ze het lastiger vinden om een scheiding te maken tussen werk en privé en omdat ze bijvoorbeeld te weinig ruimte hebben, geen aparte werkplek of geen buitenruimte. Voor iets meer dan de helft is het woongeluk op een positieve manier veranderd, blijkt uit het onderzoek. “Dit komt voornamelijk omdat ze tevreden zijn over de huidige woning en omdat ze bijvoorbeeld meer tijd kunnen besteden aan hun gezin en de tijd hebben om te genieten van hun tuin of andere buitenruimte.”

Op termijn verhuizen

“Maar liefst meer dan de helft van de respondenten zou graag iets willen veranderen aan hun woning om beter thuis te kunnen werken. Het meest belangrijk blijkt het hebben van een afzonderlijke werkplek en van een ergonomisch verantwoorde werkplek. (…) Vooral het gemis aan een werkkamer, stille werkplek of tuin maakt dat respondenten erover denken om op termijn te gaan verhuizen. Rond de twintig procent geeft aan dat ze met deze gedachte spelen als gevolg van de crisis en de recente ervaring met het thuiswerken.” 

Geluksgedreven vastgoed ontwikkelen

In juli delen we samen met Blauwhoed, Syntrus Achmea en Bureau de Bont het overzicht van alle resultaten. Deze inzichten in de relatie tussen vastgoed en woon/werkgeluk bij thuiswerken geeft goede handvatten hoe we als ontwikkelaars, investeerders, architecten en adviseurs kunnen bijdragen aan vastgoed waar bewoners en gebruikers gelukkiger en gezonder in kunnen leven.

Benieuwd naar alle resultaten? Hou onze websiteLinkedIn en nieuwsbrief in de gaten.

-> Wil je nog meedoen?

Dat kan via deze link naar de ‘enquête Woongeluk en thuiswerken’