Transformatie, Wonen, Work in progress

Start bouw appartementen ‘Het Gecroonde Hart’ in Brielle

De appartementen die gerealiseerd gaan worden in de voormalige pakhuizen en brouwerij / patriciërshuis ‘het Gecroonde Hart’ zijn inmiddels in de verkoop en al deels verkocht. Binnenkort gaat ook de bouw van start op dit bijzondere, historische stukje binnenstad van Brielle.

Sfeervolle pakhuizen

Wonen in een voormalig pakhuis is populair, vanwege de ruimte en het karakter. Deze sfeer wilden we dan ook zoveel mogelijk terug laten komen in de herontwikkeling van deze gebouwen, ondanks dat de historische panden op nrs. 7 en 8 zo vervallen waren dat ze niet meer gerenoveerd konden worden. Scharloo 6 was een doorgang/pakhuis voor bouwmaterialen uit 1916, Scharloo 7 deed dienst als pakhuis voor brandstoffen (1628) en het pand op nr. 8 was een brouwershuis/ patriciershuis uit 1629. We kozen ervoor om ze – met respect voor de historie – op verschillende manieren te laten herbouwen.

Zo gaat het pand op nummer 8 deels teruggebouwd worden in zijn oorspronkelijke staat; met dezelfde gevelindeling aan de straatzijde. Voor pand nummer 7 maakten we een ontwerp met een moderne uitstraling; met de verticaliteit en metselwerkarchitectuur die veel in de binnenstad voorkomt. De gevel wordt bovendien voorzien van geïntegreerde plantenbakken, zodat er sfeervol groen wordt toegevoegd.

Het pand op nummer 6 – een meer industrieel poortgebouw – gaat herbouwd worden in dezelfde industriële stijl, met verwijzingen naar beeldkenmerken van ‘het Gecroonde Hart’. Hier komt, net als in het verleden, ook een doorgang naar het achterterrein, dat tegen de oude vestingwallen ligt. Hierin komen een gemeenschappelijke tuin, parkeergelegenheid en bergingen die zijn voorzien van groene daken. Vanuit de tuin is er toegang tot de prachtige vestingwallen die begroeid zijn met oude bomen.

De gezamenlijke entree geeft toegang tot de woningen en is voorzien van een ruime trap met veel licht van boven.

Toekomstige woonwensen

De ruimte en het karakter van de woningen in Het Gecroonde Hart 2023 zorgen voor sfeer en authenticiteit. Met respect voor het verleden maakten we een plan dat volledig aansluit bij de huidige en toekomstige woonwensen, zoals energiezuinig, gasloos en vloerverwarming in alle verblijfsruimtes.

"We hebben hier historisch en eigentijds op een evenwichtige manier gecombineerd."

PIM VAN DER VEN | JULI ONTWERP

Stad van nu, sfeer van toen

De 11 appartementen liggen op loopafstand van alle gezellige voorzieningen van het centrum van Brielle. Veel mensen – uit de stad zelf en van daarbuiten – dromen van een woning binnen de vestingwallen; de historische vesting is prachtig geconserveerd. De honderden monumenten en stadsgezichten maken Brielle tot een belevenis voor bezoekers en een dierbare woonomgeving voor de bewoners. Maar wel één met alle moderne voorzieningen. Het stadsmotto is niet voor niets ‘Brielle, stad van nu, sfeer van toen’.