Nieuwsbericht, Type gebouw, Wonen

In co-creatie sessies met hen maakten we het ontwerp. We combineerden de aansprekende authentieke sfeer met moderne elementen, optimaal daglicht en duurzaamheid.

Net voor de Paasdagen is gestart met de restauratie van dit rijksmonument in Weesp. Het is een prachtig gebouw, maar jaren van leegstand en verwaarlozing hebben hun tol geëist. De nieuwe bewoners willen het monument in ere herstellen, samenvoegen met het pand aan de zijstraat, én het geheel maximaal verduurzamen. Dit alles uiteraard binnen de beperkende mogelijkheden die gelden voor rijksmonumenten.

Duurzaam

De eerste fase van de restauratie is gestart. Hierbij wordt het hoofdgebouw gerestaureerd en het gevelstucwerk vernieuwd. Zo behouden we de dampopen structuur die kenmerkend is voor dit stucwerk en die bijdraagt aan een gezond luchtklimaat in de woning. De ramen worden voorzien van isolerend restauratieglas en de dakpannen worden vervangen. Door op het dakbeschot een zeer dunne, goed isolerende folie aan te brengen, combineren we duurzaamheid met de authentieke uitstraling van het pand.

Optimaal daglicht

In de tweede fase zal aan de achterzijde een moderne uitbouw worden gerealiseerd ter vervanging van de huidige vervallen uitbouw. Hierin komt een grote vide, waardoor de oorspronkelijke achtergevel van het rijksmonument weer volledig zichtbaar wordt. Bovendien zorgt deze vide in combinatie met de glazen pui voor veel daglicht tot diep in de woning.

De verticale houten lamellen voor de pui ter hoogte van de eerste verdieping geven een natuurlijke uitstraling en filteren het binnenkomende daglicht. Dankzij de volledige glazen pui op het maaiveld ontstaat een optimale verbinding met de binnenplaats.

In samenwerking met A.C. de Buck, studio ACDB