Work in progress

Restauratie en uitbreiding rijksmonument Weesp bijna klaar

Net voor de paasdagen is de eye-catcher van deze bijzondere woning aangebracht: de ‘gevel’ van verticale houten lamellen. Het geeft een unieke uitstraling en veel licht. Dit monument transformeerde van bouwval tot smaakvolle combinatie van authentiek, modern en duurzaamheid.

Verbindende nieuwbouw

We ontwierpen deze woning in co-design sessies met de nieuwe eigenaren. De grootste uitdaging bij dit project was om de drie verschillende gebouwdelen – een rijksmonument, een nieuwe uitbouw en een zwaar vervallen schuur – tot een logische eenheid te verbouwen.

In de loop der jaren waren er al verschillende delen opgeknapt, maar zonder een goed totaalplan. Het vervangen van de bestaande uitbouw aan de achterzijde bleek de schakel te vormen voor de oplossing; vanuit dit bouwdeel werd het mogelijk om alle ruimtes logisch met elkaar te verbinden.

Herindeling

Zo werd het mogelijk om vanaf de hoofdentree een gang te maken met aan weerszijden de eetkeuken en de woonkamer; een klassieke indeling, passend bij dit type gebouwen. Een nieuwe trap aan het eind van de gang vormt de toegang tot de eerste verdieping, waar een badkamer, toilet en slaapkamer zijn gerealiseerd onder het nieuwe dak van de schuur. In de nieuwe uitbouw verbindt de vide de woonkamer op de begane grond met de overloop/bibliotheek op de eerste verdieping. Bovendien zorgt de vide voor veel licht in de hele woning.

Zolder met nieuwe mogelijkheden

De zolder van het rijksmonument is verbouwd tot een open ruimte. We behielden de kenmerkende dubbele bedstede en gaven hem een veel prominenter rol. De historische kapconstructie maakten we over de volle maat van de woning zichtbaar door de diverse oude, in de loop der jaren gerealiseerde plafonds, te verwijderen. Nieuwe dakvensters vormen de toegang tot een dakterras op de uitbouw.

Bijzonder element: wand van houten lamellen

De moderne uitbouw is aan de buitenzijde voorzien van verticale houten lamellen. Deze lamellen zorgen voor een eenduidige uitstraling van dit bouwdeel, voor sfeervolle zonwering én voor privacy naar de buren.

Daarnaast vormen ze ook de balustrade voor het dakterras. De houten lamellen filteren het binnenkomende daglicht en zorgen er zo voor dat de achterliggende ruimte niet teveel opwarmt in de zomer. Belangrijk vanwege de oriëntatie op het zuiden.

Optimaal daglicht

Om optimaal licht in het huis te krijgen, ontwierpen we op het maaiveld een glazen schuifpui. Hierdoor lopen de woonkamer en de binnenplaats vloeiend in elkaar over. Ook ontwierpen we recht boven het trapgat van de uitbouw een daklicht, zodat het daglicht kan doordringen tot in de gang op de begane grond. De combinatie van een rijksmonument en een eigentijdse nieuwbouw komt hier optimaal tot z’n recht.

Verduurzaming met respect voor authenticiteit

Het rijksmonument is zorgvuldig gerestaureerd, waarbij we verduurzaming combineerden met behoud van authentieke uitstraling van het pand. De ramen zijn nu voorzien van isolerend restauratieglas, het dakbeschot van een zeer dunne, goed isolerende folie. Het gevelstucwerk is vernieuwd op een traditionele manier, zodat de dampopen structuur behouden blijft. Dit draagt bij aan een gezond luchtklimaat in de woning.

IN SAMENWERKING MET ACDB.ARCHITECT