nieuws, projecten

Project update – 41 Ambachten

Ons project 41 Ambachten in Hendrik Ido Ambacht is alweer enige tijd geleden opgeleverd. We waren benieuwd naar hoe de inmiddels betrokken woningen er nu bij staan. Het leverde mooie beelden op; met van de regen glanzende dakbedekking en indrukwekkende wolkenpartijen rondom de sfeervolle huizen.

Spontane ontmoetingen stimuleren

De woningen van 41 Ambachten zijn gebouwd in gebiedsontwikkeling De Volgerlanden in deelgebied De Straatjes. Ze liggen vlakbij het plan ‘Lof & Loof’ dat wij ook ontwierpen en dat in 2021 is opgeleverd. De stedenbouwkundige opzet creëert een zekere intimiteit. Onze woningen versterken dat met hun veranda’s en erkers; die stimuleren bovendien ontmoetingen in de buurt en bieden tegelijkertijd volop zicht op buiten spelende kinderen.

We ontwierpen 4 woningtypen: straatwoningen, pergolawoningen, twee-onder-een-kappers en bungalows. Het ontwerp van de woningen draagt bij aan het buurtgevoel van dorpse gezelligheid, geluk van de bewoners en speelt in op variaties aan woonwensen.

In dit regenachtige herfstweer was er weinig aanleiding tot buiten zitten voor de bewoners, maar het is leuk om te zien dat er her en der al wat tuinmeubels staan die ongetwijfeld goed dienst deden afgelopen zonnige zomer. De pergola’s zijn dan heerlijke plekken om in de beschutting van je eigen huis toch contact te hebben met je nieuwe buurtbewoners en zo steeds meer een band op te bouwen, meer sociale cohesie te krijgen, wat weer bijdraagt aan het geluksgevoel van buurtbewoners.

"De pergola’s zijn heerlijke plekken om in de beschutting van je eigen huis toch contact te hebben met je nieuwe buurtbewoners en zo steeds meer een band op te bouwen."

PIM VAN DER VEN

Aangenaam dorps karakter

De straatjes worden afgewisseld met groene pleintjes, waardoor de buurt een aangenaam dorps karakter krijgt. Bovendien zijn ze zo ingedeeld dat dat automobilisten zich te gast voelen en kinderen de ruimte hebben om te spelen.

De straten liggen er deels nog wat onaf bij, maar op diverse plekken zijn al sfeervolle tuinen ingericht, die een voorproefje geven van de fijne sfeer die hier komend voorjaar en zomer ongetwijfeld gaan zijn. Dan gaan we weer een kijkje nemen.