Prijsvraag

Samen Zelfstandig | Syntrus Achmea

Goed nieuws! We hebben de perfect bij onze focus op Geluk & Gezondheid passende pitch ‘Samen Zelfstandig’ gewonnen met ons ontwerp Gestapelde Hofjes. De prijsvraag was uitgeschreven door Syntrus Achmea, Zilveren kruis en Vereniging Achmea.

Doel van de pitch: het ontwikkelen van een woonconcept in een stedelijke setting voor zelfstandig wonende, actieve senioren in collectief verband. Belangrijk hierbij is het voorkómen van eenzaamheid en het ontzorgen van mantelzorgers.

Het bleek een prachtige opgave om ons Programma van Eisen voor Geluk en Gezondheid op toe te passen.

Verbondenheid

Een gevoel van verbondenheid met je buurtbewoners blijkt een belangrijke ‘driver’ te zijn voor zowel het geluk als de gezondheid van mensen. Maar deze zelfstandige doelgroep is wars van betutteling of zorgsfeer. Daarom zochten we in het ontwerp naar een nieuwe balans tussen privé en collectief. Tussen op jezelf wonen, maar ook veel samen doen. Balans tussen op elkaar letten, maar niet voor elkaar zorgen. En tussen inclusief wonen en wonen met gelijkgestemden. Toepasbaar in verschillende stedelijke settings. Kortom, een echt nieuwe woonvorm.

Gestapelde hofjes

We bedachten een flexibel plan met gestapelde hofjes, waarbij we het gebouw opbouwen uit buurtjes van 35 woningen verdeeld over 3 lagen, die verbonden zijn door een atrium. Deze buurtjes hebben een buurthuis, een plein, een parkje, straten en andere plekken voor ontmoeting. De woningen hebben naast de gedeelde buitenruimtes – met groen, veel licht en hout – ook een privé-balkon, zodat je je als bewoner ook terug kunt trekken.

Flexibel concept

Door de buurtjes constructief slim op te zetten, kunnen we de grote open ruimte die de 35 woningen verbindt verschillende oriëntaties geven: op de zon, op uitzicht. En dat gemengd door het gebouw, zodat elk buurtje een eigen identiteit krijgt.

Activeren bewoners

Het activeren van de bewoners is een ander belangrijk thema in ons plan. Hiermee wordt de gezondheid van de bewoners verbeterd en daarmee de druk op mantelzorgers verkleind. Het ontmoeten, samen zaken ondernemen, het hebben van veel inbreng in inrichting en samenstelling van je buurtje, alsmede het nadrukkelijk zintuigelijk uitwerken van het interieur spelen hierbij een belangrijke rol. Hiervoor versterkten we onze kennis met de expertise van trendlab & interieur ontwerper Studio Tomorrow.

Vervolg: #samen locaties zoeken

Nicole Maarsen, directeur Vastgoed van Syntrus Achmea: “Met dit concept gaan we vervolgens het gesprek aan met gemeenten, projectontwikkelaars en investeerders om de voorstellen in praktijk te brengen en #samen concrete locaties te vinden. Plannen bedenken is leuk, maar het gaat er natuurlijk om dat die woningen er ook daadwerkelijk komen.”