Kennisdeling

Pim weer master bij NEPROM MCCO Atelier

De Masterclass Conceptontwikkeling (MCCO) van de NEPROM is al jaren populair onder vastgoedprofessionals. Afgelopen vrijdag gingen masters Arno Ruigrok en Pim van der Ven weer in gesprek met de deelnemers over de essays die zij schreven over een urgent thema: de maatschappelijke waarde van vastgoed.

Verdieping

Pim is al een aantal jaren een van de vaste Masters van de MCCO. Deelnemers zijn vastgoedprofessionals met een aantal jaren ervaring die toe zijn aan vernieuwing en verdieping.

Docenten en gastsprekers  uit de praktijk stimuleren deelnemers uit de vastgoedbranche om op een andere manier naar projecten te kijken, zich te laten verrassen en hun blik te verbreden. Ze leren hoe conceptontwikkeling werkt​​ en gaan aan de slag met actuele uitdagingen. ​Deze masterclass is een mix van leren, zien, doen en beleven.

Essay

Een van de onderdelen is het schrijven van een essay over een relevant en vastgoed gerelateerd maatschappelijk onderwerp. Het thema: ‘Vastgoedwaarde en maatschappelijke waarde liggen direct in elkaars verlengde. Niettemin lijken die twee in de praktijk vaak met elkaar te conflicteren. Daarnaast roepen bepaalde vastgoedoplossingen soms (nieuwe) maatschappelijke problemen op. Hoe kun je die twee kanten van dezelfde medaille met elkaar verbinden, zeker ook in het conceptstadium van projecten?’

Ook werd gevraagd ‘geluk’ in de beschouwingen een rol te laten spelen. Een belangrijk onderwerp, aangezien steeds meer mensen wonen in de stad met steeds minder oppervlak per persoon. ‘Hoe maken we van die verdichte steden in de toekomst steden met gelukkige bewoners?’

In de acht essays werden goede ideeën gelanceerd en daarna plenair besproken. Veel ging over het belang van collectieve functies in aanvulling op de kleine woningen en ontmoetingen in de stad, over het belang van groen in de buitenruimtes en hoe we dit met elkaar kunnen organiseren.

FOTOGRAFIE: Paul Splinter / Bas van Schelven