Work in progress

Op de bouwplaats van Villa Goudse Hout

Recentelijk brachten we een bezoekje aan deze bijzondere huis-in-schuur-woning om te kijken hoe de bouw vordert. We kunnen niet anders zeggen: het wordt een geweldige woonplek, waar je als bewoner echt verbinding met de omringende natuur zult voelen. Een belangrijk aspect in veel van onze ontwerpen.

Verbinding

Wat bij aankomst direct opvalt, is dat de ingetogen vorm van de villa goed past bij het landelijk gelegen, langwerpige perceel. De hoofdindeling van het huis is al te zien en daarmee ook hoe binnen en buiten straks heerlijk in elkaar over zullen lopen.

Die verbinding met groen is een thema dat we altijd in onze ontwerpen voor particulieren toepassen, omdat het zoveel bijdraagt aan de leefkwaliteit van het huis en daarmee het geluk van de bewoners. Zelfs in deze fase is al goed te zien hoe dit huis reageert op de omliggende natuur. Zo ontwierpen we een achtergevel die volledig van glas is; om de bewoners optimaal zicht te geven op niet alleen hun achtertuin, maar ook op het weidse slagenlandschap daarachter. In de zijgevel positioneerden we een groot raam vanwaar je uitkijkt op de sloot die haaks op het perceel ligt.

Ook de verschillende ruimtes binnen en buiten optisch met elkaar verbinden is een terugkerend G&G ontwerpelement; omdat het eraan bijdraagt dat bewoners zich met elkaar – zelfs als ze in verschillende ruimtes zijn – of de buurt verbonden voelen.

De menselijke maat

Omdat het voor goed toeven belangrijk is dat je binnen het royale volume ook de ‘menselijke maat’ ervaart, hebben we in het ontwerp gebruik gemaakt van elementen die het geheel compartimenteren, zonder dat dat ten koste gaat van de ruimtelijkheid. Zo komt er tussen de hoge woonkamer en keuken een halfhoge wand met een grote haard. Dit maakt de afzonderlijke ruimtes knus, maar de zichtlijnen, het vele licht en het contact met mensen in de andere ruimte blijft behouden.

Geborgen versus open

Het ‘huisvolume’ waarin de ruimtes geplaatst zijn waar meer geborgenheid gewenst is – zoals slaapkamers, badkamer, toilet en werkkamer – begint ook al vorm te krijgen. Dit volume zorgt voor een logische overgang tussen de meer openbare voorkant richting de straat en de privézijde aan de achterkant, waar de keuken en woonkamer komen. Bovendien zorgt het vrijwel gesloten volume van de voorgevel – die op het zuiden ligt – er samen met de royale overstekken voor dat de directe zoninstraling in het huis wordt tegengegaan. Zo blijft het op een natuurlijke manier gekoeld.

Ritme

De galerijen die aan beide zijden langs het huisvolume lopen en worden omzoomd door afwisselend muurdelen – bekleed met Japans gebrand hout – en ramen, geven mooi zicht op de prachtige omgeving; vanaf de ramen in de voorgevel, via de woonkeuken, woonkamer en de enorme glazen pui, naar de tuin aan de achterzijde.

Een karakteristiek element van schuren is het ritme van de zichtbare dakbalken. Die zijn in deze bouwfase al goed te zien en geven zelfs nu al sfeer. Ook de herhalende kozijnen in de zijgevel die er al staan, hebben een ritmisch, rustgevend effect.

Japans gebrand hout

De zwarte houten delen die op de gevels komen, zijn op een traditionele Japanse manier verduurzaamd. Door de beschermende houtskoollaag die tijdens het branden van het hout ontstaat, hebben algen en schimmels geen vat op het materiaal. Het behandelen van het hout met beits of verf is daardoor niet meer nodig, wat het een zeer duurzaam en biobased materiaal maakt met een bijzondere uitstraling.

Zichtbare constructie

Het ontwerp heeft een heldere opbouw zoals kenmerkend is voor schuren; een zichtbare constructie van stalen spanten en gordingen, gevels van houtskeletbouw en een dak van dakplaten die als losse elementen tussen en op de constructie worden geplaatst. Hierdoor is de woning relatief eenvoudig in- en uit elkaar te zetten.

Het wordt een heel bijzondere woning; ruimtelijk, met plekken voor geborgenheid en geweldig uitzicht op het natuurschoon eromheen. Een plek die op veel manieren bijdraagt aan je geluk en gezondheid.

"Door de zichtlijnen op het omliggende natuurgebied, is de woning mooi verankerd in zijn omgeving."

HANS SCHEPMAN | JULI ONTWERP