work in progress, Wonen, commercieel

Nieuw project: Rijsselseweg Gouda

In Gouda gaat het voormalig bedrijventerrein De Goudse Spoorzone, dat vlakbij het historisch centrum ligt, getransformeerd worden tot een nieuw woongebied. Juli Ontwerp is gevraagd een ontwerp te maken voor een appartementencomplex van 59 woningen en onze G&G principes hierin te verwerken.

Transformatie

In Gouda beginnen de plannen voor de nieuwbouw van een bestaand bedrijfsgebouw op bedrijventerrein ‘de Goudse Poort’ al aardig vorm te krijgen. Het appartementencomplex aan de Rijsselseweg vormt het startpunt van de transformatie van dit bedrijfsgebied naar een woonwijk.

‘De Goudse Poort’ is onderdeel van de Goudse Spoorzone. De komende jaren zullen hier minimaal 1000 nieuwe woningen worden gerealiseerd. Het gebied ligt dichtbij het historische centrum van de stad, het centraal station en de uitvalswegen A12 en A20, waardoor de ligging ideaal is.

Gevarieerd appartementen-complex

In het appartementencomplex komen 59 woningen, een parkeergarage en een commerciële ruimte. Ons ontwerp is een interessante combinatie van verschillende soorten woningen, variërend van starterswoningen, eengezinswoningen, maisonnettes, ruime appartementen en enkele penthouses. Hierdoor is er ruimte voor een wooncarrière binnen het bouwblok; intern doorverhuizen als je in een volgende levensfase komt, waar andere woonwensen bij horen.

Op de hoek van de Rijsselseweg, aan de zijde van de doorgaande weg naar het station (Burgemeester Jamessingel), komt een hoogteaccent van negen bouwlagen. Dit accentueert de entree van het gebied en maakt het gebouw tot een aansprekend herkenningspunt in de omgeving. Aan de zuidzijde creëerden we een prettig verblijfsgebied aan het water. Hier komen bovendien zes eengezinswoningen met grote terrassen aan de waterkant. In de plint van de toren komt een commerciële functie, die optimaal gebruik maakt van deze oriëntatie.

Sfeervol industrieel

Alle entrees, zowel die van de woningen als van de woontoren, krijgen een houten buitengevel. Dit geeft ze een warme uitstraling en is praktisch in het onderhoud. Verder hebben we de gevels door horizontale betonbanden en verticale metselwerk penanten toe te passen een sfeervolle, licht industriële ambiance gegeven; als knipoog naar het karakter van het bedrijventerrein.

"Omdat groen en verbinding belangrijk zijn voor geluk en gezondheid van bewoners, worden onder meer de daken voorzien van groen en hebben we op de eerste verdieping een gemeenschappelijke daktuin ontworpen."

Hans Schepman

Geïntegreerd groen

Vanwege het positieve effect van groen op het welzijn van mensen, besteden we in het ontwerp veel aandacht aan het integreren van groen. Omdat het appartementencomplex in een transformatiegebied ligt waar in de eerste jaren ook nog bedrijfsvoertuigen zullen rijden, voorzien we de eengezinswoningen van terrassen met rondom plantenbakken. Zo creëren we extra afstand en privacy naar de weg. De groene plantenbakken vormen een mooie overgang naar het maaiveld, waar een natuurlijke invulling met inheemse bomen en planten gaat komen. Het ontwerp hiervan wordt in samenwerking met een landschapsarchitect gemaakt.

Op de eerste verdieping – het dek boven de parkeergarage – komt een gemeenschappelijke, openbaar toegankelijke daktuin. Het lagere dak aan de Rijsselseweg krijgt terrassen en beplanting en is exclusief toegankelijk voor de bewoners van het appartementengebouw. De hoger gelegen daken van de eengezinswoningen worden voorzien van sedumbeplanting. Op het dak van de toren komen zonnepanelen.

Geluk & gezondheid principes

We passen in dit plan zoveel mogelijk onze Geluk & Gezondheid principes toe. Naast groen is een van de belangrijkste elementen daarvan het stimuleren van toevallige ontmoetingen en daarmee verbinding. Dit ondersteunt bewoners bij het vormen van een hechte gemeenschap. Om dat te bereiken, zijn in het gebouw verschillende gemeenschappelijke plekken ontworpen, waaronder de binnentuin op de eerste verdieping, die vanuit alle woningen toegankelijk is.

Een ander G&G principe is het bevorderen van de gezondheid. Het vele groen draagt hier aan bij, maar ook beweging en gezonde gewoontes stimuleren is een belangrijk aspect. Om fietsen laagdrempelig te maken voor de bewoners, voorzien we het ontwerp van een ruime fietsenstalling die goed bereikbaar is vanaf zowel het appartementencomplex als het naastgelegen fietspad.

Bekijk onze projecten:

Juli Ontwerp | Projecten