Zoveel-jaar-na-oplevering-fotoshoot

Kijk, daar doen we het voor!

Over onze ontwerpen denken we vooraf tot in de puntjes na: over de vormgeving, bouwbaarheid, (toekomstig) gebruik.
Waar je als architect veel waardevols van leert: jaren na oplevering weer eens terug gaan. Om te ervaren hoe bewoners in je ontwerp léven. Project Utregs Geluk doet zijn naam eer aan.

Utregs Geluk

Dit project met een mix van koop- en sociale huurwoningen ontwierpen we met veel ruimte voor ontmoeting en verbinding met je buren, groen en trots; de drie pijlers voor het bevorderen van geluk en gezondheid. Zo zijn er royale autovrije zones, plantenbakken bij de voordeuren, veel licht in de woningen en rijk gedetailleerd metselwerk. En dat binnen de beperkte budgetten die voor dit plan golden.

We hebben in ontwerpfase van Utregs Geluk intensief met betrokken partijen – waaronder de buurtbewoners – overlegd, wat mooie input gaf: de Vecht bereikbaar, stoepjes met plantenbakken, bestaande manier van wonen doorzetten (stoelen op straat en samen buiten zitten), parkeren uit het zicht halen, inclusieve wijk.  Die input namen we vervolgens mee in het ontwerp.

Voor sommige onderdelen moesten we flink ons best doen om dat gerealiseerd te krijgen, zoals het overtuigen van de aannemer om het bijzondere metselwerk zo uit te voeren. Maar we hielden voet bij stuk. Omdat we geloven dat het de kleine extra investeringen die hiervoor nodig waren, het meer dan waard zouden zijn. Bijvoorbeeld omdat het bijdraagt aan het gevoel van trots en daarmee voor een stukje aan het geluk en de gezondheid van de buurtbewoners.

Verbinding maakt gelukkig

Afgelopen zomer vroegen we fotografe Aiste Rakauskaite om foto’s te maken van hoe er geleefd wordt. Het leverde foto’s op waar je blij van wordt: buren die relaxt samen voor hun woningen zitten te kletsen, kinderen die met elkaar spelen in de autovrije delen. Prachtig verzorgd groen voor de woningen. Een opgeruimde straat. Kijk, daar doen we het voor!

"Ik word blij van de buitenruimte."

BEWONER ‘UTREGS GELUK’ | UTRECHT

Geluk en Gezondheid

Ook vroeg Aiste bewoners naar hun ervaring. En ze werd overweldigd door het enthousiasme over juist deze aspecten.

Dat zagen we ook terug in de enquête die we een tijdje terug in samenwerking met onderzoeksinstituut HappinessLab hadden rondgestuurd onder de bewoners. Op de vraag ‘Wat maakt je gelukkig in je woning?’ kregen we antwoorden als “de buitenruimte”, “de daktuintjes”, “minder verkeer”.

Voor ons een overduidelijke bevestiging: het is de moeite meer dan waard geweest.

Lees ook:

Geluk & Gezondheid

Ontwerplessen

Net zo waardevol als deze enthousiaste feedback, vinden we de opmerkingen waar we wat van kunnen leren. Niet op alle onderwerpen uit de ontvangen input hebben we invloed, omdat het wordt bepaald door andere partijen zoals gemeente (“gevaarlijke drukke straat om over te steken”) of de ontwikkelaar (“gehorige vloeren”).

Maar daar waar we als architect in het ontwerp rekening mee kunnen houden zoals “lift ook naar de fietsenkelder zou fijn zijn geweest”, die nemen we mee in andere ontwerpen. Op een later moment gaan we met de bewoners uitgebreider in gesprek; om nog meer feedback te krijgen en onze kennis verder uit te breiden met hulp van hun gebruikservaringen.

FOTOGRAFIE: Aiste Rakauskaite