Life @ Juli Ontwerp, Prijsvraag, Publicatie

Julija Vaitiekūnaitė

Twee keer per jaar doet Juli architecte Julija samen met oud-studievrienden van de Vilnius Gediminas Technical University in Litouwen mee aan architectuurprijsvragen. Dat vindt ze een geweldig manier om haar studiekennis in combinatie met de ervaring die ze opdoet bij Juli Ontwerp in te zetten voor architectuurprojecten in haar thuisland.

“While working at Juli Ontwerp and being guided by the experienced architects here, I learned that architecture is a challenge of developing a congruent whole out of all the separate functions and forms, dimensions and materials of a design. Every well-made thing combines precise work with an efficient process.”

Transformatie

Het afgelopen half jaar werkte ze aan een ontwerp voor de transformatie van het cultureel centrum de ‘Port of Cultures’ in Mariupol. Door beschietingen was de gevel grotendeels vernield en het pand onbruikbaar. Voor het ontwerp ging het team uit van de historische waarde die het gebouw heeft voor de stad, en hoe dit zijn bezoekers inspireert. Dat moest dan ook terug te zien zijn in het eindresultaat.

Trotse historie

Een belangrijk onderdeel van het ontwerp zijn buitenmuren die zijn gemaakt van schanskorven – stalen frames, gevuld met grote stukken puin. Door hiervoor de stenen van de oorspronkelijke muur te gebruiken en het deels translucent te houden, kijk je als bezoeker als het ware door de sferen van de geschiedenis naar buiten. Ook zijn de oude stenen die herbruikbaar zijn gebruikt voor de nieuwe gevels, en is het steengruis verwerkt in de terrazzo vloeren. Een prachtige combinatie van modern design en historie.

Optimale gebruiksbeleving

In het juryrapport: “De auteurs stellen voor om het onderste deel van de externe structuur bij te werken als een belangrijk onderdeel van het collectieve geheugen en er een nieuw niveau bovenop te plaatsen. Zo behoudt het Centrum zijn historisch karakter en krijgt het een extra modern design. Alle noodzakelijke functies voor optimaal gebruik zijn voorzien in het nieuwe project: galerijen met een grote plafondhoogte, een nieuwe trap die de circulatiestromen verbetert, openbare ruimtes voor grote bijeenkomsten, brede ramen voor stadspanorama’s.

Daarnaast voorziet het nieuwe projectvoorstel in het duurzaam hergebruik van afgebroken delen van het gebouw aan de gevel als een belangrijk element voor het creëren van een nieuwe lokale identiteit. Door bewust hergebruik kunnen oude bakstenen worden gebruikt als onderdeel van de gevelplaten. Een procesmatige aanpak leidt tot consensus over bestaande, oude en nieuwe identiteiten.”

Eervolle 2e plaats

De jury was onder de indruk van het resultaat: hun inzending werd beloond met de 2e prijs. Julija: “It is truly a nice feeling to be noticed and rewarded for it.”

Voor meer informatie over dit project en de andere inzendingen: en-port-of-cultures.com/news2 en port-of-cultures.com/voting#popup:16061 (project No. 86343).