Woongeluk, stadsgeluk
Om die positieve invloed op maatschappelijke problemen beter te benutten, is het belangrijk dat het belang ervan – die langetermijnwaarde, in plaats van focus op kortetermijn winst – vanaf de initiatie van nieuwe vastgoedprojecten door alle partijen erkend en gedragen wordt.
Een paar maanden terug introduceerden we Juli Advies. Het is de missie van Juli om nieuw én bestaand vastgoed te vergelukken. Dat doen we onder meer door onze kennis over Geluk en Gezondheid te verweven in adviestrajecten, startdocumenten voor gebiedsontwikkelingen en inspiratielezingen voor bijvoorbeeld gemeentes, woningcorporaties, ontwikkelaars en andere vastgoed gerelateerde partijen.
Dat hier een groeiende behoefte aan is, blijkt wel uit het grote aantal adviesopdrachten dat we in korte tijd kregen. Niet alleen grote, ook kleine aanpassingen in de ontwerpen van vastgoed kunnen al veel positief effect hebben. Belangrijk voor geluk blijken te zijn: verbinding, invloed, gezondheid. Denk bij verbinding bijvoorbeeld aan looproutes zo positioneren of toevoegen van semi-private plekken als veranda’s aan de openbare ruimte, dat spontante ontmoetingen makkelijker tot stand komen en daarmee verbinding tussen buurtbewoners en vermindering van eenzaamheid. Of door (toekomstige) bewoners invloed te geven op bijvoorbeeld de indeling van hun huis of de afspraken in de buurt. Gezondheid kan verbeterd worden door nudging in te zetten voor gezondere leefpatronen of door in het ontwerp groen te verwerken, zoals groen langs de gevels en geïntegreerde plantenbakken. Het zijn een paar voorbeelden van hoe kleine aanpassingen in ontwerpen het geluk van bewoners, buurtjes en steden verbeterd kunnen worden.
Onze kennis van omgevingspsychologie is hierbij van groot belang. En de G&G tools die we hebben ontwikkeld geven betrokken partijen krachtige handvatten en inspiratie.