Vernieuwende businessmodellen in de zorg
Toen ik me inlas voor dit interview, ontdekte ik dat Jeroen een fascinatie heeft voor businessmodellen. Zo onderzocht hij 95 organisaties die het anders doen en daarmee echt het verschil maken. Aan de hand van deze inzichten schreef hij de boekenreeks ‘Briljante businessmodellen’ en daarna ‘De Amsterdamse Droom’. Een van de boeken in de reeks is het boek ‘Briljante businessmodellen in de zorg – baanbrekende benaderingen voor betere en betaalbare zorg’ met de voorbeelden Proveniershofjes en Liebenau.
Ik vraag Jeroen naar het verbindende thema in zijn ‘briljante business modellen’ reeks. Jeroen vertelt: “Dat zit vooral in het zoeken naar vernieuwende modellen voor de onderwerpen zorg, financiering en voedsel. Zoals slimme zorg, coöperatief financieren, gezondheid bevorderen.” Ik vraag me af welke vernieuwende business modellen er te vinden zijn voor de vastgoedmarkt. In Jeroen heb ik een mooie sparringspartner gevonden om hier nog eens dieper op in te gaan.
Verleggen geldstromen
Ik leg Jeroen mijn idee voor om geldstromen uit de zorg deels naar vastgoed te laten stromen: Om te investeren in vastgoed dat echt bijdraagt aan geluk en gezondheid – wat leidt tot lagere ziektekosten – en dan de toekomstige besparingen op ziektekosten van de bewoners terug te leiden naar de investeerder van het vastgoed.
Jeroen vertelt dat dat lastig gaat worden. Dat komt met name, omdat zorggelden geoormerkt geld zijn. Hierdoor leiden lagere zorgkosten door gelukkig en gezond bouwen niet tot herbruikbare winst ten behoeve van het gebouw. Door de geslotenheid van het financiële zorgsysteem leidt het alleen tot minder kosten voor de verzekeraar.
Geen premie-differentiatie
Daar komt nog bij dat we in Nederland geen premiedifferentiatie mogen toepassen, zodat beloningen in de vorm van premieverlaging voor het huisvesten van je personeel in Gezonde kantoren – zoals dat in Amerika wel gebeurt – bij ons niet kan. Overigens belangrijk om te weten dat Nederlanders tot de 4% van de wereldbevolking behoren waar iedereen toegang heeft tot dezelfde zorg door budgetten gezamenlijk op te brengen en te verdelen. Daar zorgt het huidige zorgstelsel óók voor.
Ik begrijp zo van Jeroen dat het is in ons huidige financieel gesloten systeem, met alle voordelen die dat heeft, niet mogelijk is gezondheidsbaten door Gelukkig en Gezond vastgoed te herinvesteren in vastgoed. Het idee blijft me desalniettemin toch boeien dus ik laat het voorlopig nog maar niet los. Kijken of we zoiets politiek kunnen agenderen.
Samen Zelfstandig
Het is heel mooi om Jeroen vanuit zijn fascinatie voor innovatie en zorg te horen vertellen over zijn visie op wonen. Nu ik meer heb gehoord over zijn denken, begrijp ik zijn enthousiasme voor ons project Samen Zelfstandig – een stedelijke, gestapelde versie van hofjes met compacte woningen gecombineerd met sociale interactie, activering en zorg voor elkaar – nog meer.