Prijsvraag

Inzending prijsvraag R'dam: iconisch & verbindend ontwerp

Op een prachtige maar geluidsbelaste plek aan de Maas in R'dam Zuid komt een woontoren. Voor de besloten prijsvraag maakten we een krachtig ontwerp dat van grote toegevoegde waarde is voor de sociale interactie in het gebied. De jury was onder de indruk van ons iconische gebouw, dat de 2e prijs won.

Wonen en werken in Havensfeer

De Piekstraat is een van Rotterdams oudste industriegebieden, met bijhorende oude pakhuizen en sfeer. Het is een verborgen stukje Rotterdam op een prachtige plek aan de Nieuwe Maas en moet een nieuw woon-werk gebied worden.

Ons voorstel voor ‘de Piektoren’ in de besloten prijsvraag voor een nieuw woongebouw aan de Piekstraat in Rotterdam, is een iconisch gebouw met verschillende functies dat welzijn en sociale interactie bevordert. Een nieuw herkenningspunt voor Rotterdam. Een gezicht aan de Maas dat de diversiteit en individualiteit van onze samenleving vertegenwoordigt. En dat tegelijkertijd inspeelt op onze behoefte aan verbondenheid en gemeenschap.

Architectonisch en sociaal ontwerp

Om dit nu nog rauwe havengebied goed te transformeren tot een fijn woongebied, moet er meer gebeuren dan alleen woningen bouwen. Er moeten aanvullende functies – zoals horeca, werken, sporten en mogelijkheden tot ontmoeten – aan de woningen en het woongebied toegevoegd worden, om een goed woonmilieu te helpen ontstaan.

Iconisch woongebouw

In ons ontwerp behielden we de karakteristieke, sfeervolle pakhuizen zoveel mogelijk. We gebruikten ze als prachtige plek voor de aanvullende functies als kantoren, horeca en sportschool. In het hart ervan is ruimte voor een parkeergarage en fietsenstalling.

Boven de pakhuizen ontwierpen we – op een tafelconstructie – het woongebouw. Zo behielden we de authentieke pakhuissfeer en combineerden we die op een interessante manier met de stadse nieuwbouwsfeer van de appartementen.

Gestapelde hofjes

De hoge geluidsbelasting in de omgeving gebruikten we als aanleiding om het gebouw te ontwerpen met een groot open – geluidsluw – binnenhof. Daaromheen plaatsten we de woningen als ‘gestapelde hofjes’, inclusief veel gezamenlijke groene plekken voor ontmoeten, werken en sporten verspreid door het gebouw.

De vorm, de constructie en de expressieve ontmoetingsplekken geven het gebouw een iconisch karakter.

Coronaproof

Door deze combinatie van wonen, werken, sporten en grote groene ontmoetingsplekken, creëerden we een Coronaproof gebouw.

Het ontwerp sluit bovendien aan bij de ambitie van de klant om te investeren in lichte, circulaire materialen en een duurzame woonomgeving. Zowel in het interieur als in het exterieur pasten we veel hout en groen toe.

Leuk extraatje in het ontwerp en passend bij de locatie aan het water: een drijvend zwembad in de Persoonshaven en aanlegplaatsen voor bewoners.

  • Opdrachtgever: Zorg Vastgoed Management BV
  • Constructeur: Zonneveld Ingenieurs BV
  • Installatie-advies: Verhoef Installatie Management B.V.
  • Geluid/brandadvies: Bureau Bouwfysica
  • Groenadvies in en op het gebouw: De Stijlgroep