Interview, Juli in de Pers

Interview voor Blue Zone Festival: ‘Woongeluk als drijfveer’

Als opwarmer voor hun event op 20 juni interviewt Blue Zone Festival sprekers over hun lezing en drijfveren. Pim is een van de sprekers. De interviewer was benieuwd hoe Pim op dit pad van het verbeteren van het welzijn van bewoners door het ontwerpen op Geluk & Gezondheid is gekomen.

Blue Zones zijn fascinerend: De mensen die leven op deze 5 plekken worden significant ouder én gezonder oud dan in de rest van de wereld. Hoe? De gebieden hebben 9 interessante overeenkomstige kenmerken die hieraan bijdragen.

Het thema van de lezing die Pim samen met Alex Sievers in de middag zal houden is ‘Manifest voor nieuwe collectiviteit en eigenaarschap in woonbuurten’. Verbinding oftewel ‘social engagement’ is een van de kenmerken van de Blue Zones en wordt bevorderd door collectiviteit. Een belangrijk onderwerp dus om bewust aandacht aan te geven, juist ook bij vastgoed.

Lees hier het Blue Zone Festival interview met Pim van der Ven:

‘Woongeluk als drijfveer’

Terugkijkend realiseert Pim zich dat focus op de gebruikers van zijn ontwerpen altijd al een latente fascinatie is geweest, zowel tijdens zijn studie als gedurende zijn 35-jarige carrière als eigenaar van zijn verschillende architectenbureaus.

Geluksgedreven vastgoed

In hun lezing gaan Alex en Pim in op de impact van vastgoed op het vitaler ouder worden. Een belangrijk onderwerp nu vergrijzing en eenzaamheid steeds meer op de maatschappij gaan drukken. Vastgoedwaarde en maatschappelijke waarde liggen veel meer in elkaars verlengde dan nu wordt meegenomen in alle (financiële) afwegingen. Iedereen heeft baat bij wat we ‘Geluksgedreven vastgoed’ noemen bij Juli: de bewoners en buurtgenoten, maar ook beleggers en verzekeraars.

"In mijn studietijd vroeg ik me al af waarom we ons vooral druk maken over hoe gebouwen eruitzien, terwijl het uiteindelijk gaat om de vraag wat er in die gebouwen gebeurt."

Levenslustige 100-jarigen

De dag begint met onder meer een Keynote lezing door de ‘ontdekker’ van de Blue Zones Michel Poulain over ‘A Longevity Blue Zone’. Dagvoorzitter van het Blue Zone Festival is Sacha de Boer. In 2017 maakte ze voor Brandpunt een reportage over de Blue Zones, specifiek die in Sardinië. Ze portretteerde er levenslustige 100-jarigen en hoorde hun geheimen over een lang en gelukkig leven.

Blue Zone Festival

Benieuwd naar alle kennis en inspiratie? Hier kun je je aanmelden voor het Blue Zone Festival. En met kortingscode BZF24KORTING15 krijg je 15% korting op je deelname.

Meld je hier aan voor het

Blue Zone Festival