Zoveel-jaar-na-oplevering-fotoshoot

Hof van Noord: gezellig kletsen en kaarten

Seniorencomplex ‘Hof van Noord’ in Spijkenisse ontwierpen we 18 jaar geleden. Omdat we benieuwd waren naar hoe het er nu bij staat - en vooral naar wat de bewoners ervan vinden – vroegen we fotografe Aiste om weer een ‘Zoveel-jaar-na-oplevering-fotoshoot’ te doen. Met hartverwarmend resultaat.

Potje kaarten

Het viel Aiste op dat de privé tuintjes aan de op sommige plekken verbrede galerijen er liefdevol verzorgd bij liggen. Net als de twee binnentuinen, de ‘hoven’, waar zelfs een sfeervolle zitplek met tuinstoelen is gemaakt. Als ze de bewoners ernaar vraagt, geven die aan het heerlijke ruimtes te vinden waar ze elkaar met regelmaat ontmoeten. “We maken hier een praatje met elkaar. Of we doen een potje kaarten.”

Dat wordt ook met regelmaat gedaan in de gemeenschappelijke ruimte die op het kruispunt zit van de twee seniorencomplexen. “Dit is een fijne plek waar we vaak zijn. En omdat we zicht hebben over de afgeschermde tuinen, kunnen we ook goed in de gaten houden wie hier rondlopen.”

"Ons ‘buurthuis’ gebruiken we vaak, bijvoorbeeld voor onze wekelijkse kaartmiddagen. Zo fijn om zo’n plek te hebben!"

BEWONER HOF VAN NOORD | SPIJKENISSE

Verbinding

Wat er na al die jaren ook nog goed uit ziet, zijn de appartementencomplexen zelf. De bewoners van deze twee grote ‘hofjes’ gaan duidelijk zorgzaam om met hun gebouw. Dat verbaast ons niet. Als bewoners trots zijn op hun woonplek én verbinding voelen met hun buurtbewoners, heeft dat niet alleen effect op hun geluk en gezondheid, maar ook op hun woonomgeving. Dat onderhouden ze beter, waardoor het (veel) langer waardevast blijft. Het is het de tijd, aandacht en budget die je als opdrachtgever, architect, gemeente of ontwikkelaar hieraan besteedt meer dan waard.

FOTOGRAFIE: Aiste Rakauskaite

Lees ook:

Lupine | Rotterdam