Geluk & gezondheid

Juli werkt mee aan onderzoek 'Building for well-being'

In maart hield Pim een G&G interview met onderzoeker Frank Suurenbroek. Nu werken we mee aan zijn onderzoek ‘Building for well-being’. Begin november was de 2e co-researchsessie, waarin de vertaling van gemeentelijke ambities naar stedenbouwkundige regels en visualisatie/realisatie werd geanalyseerd

Leefbare steden

Dr. Frank Suurenbroek is lector Bouwtransformatie aan de faculteit Techniek van de Hogeschool van Amsterdam. Hij doet praktijkgericht onderzoek naar hedendaagse ruimtelijke projecten en hoe die vormgeven en actief bijdragen aan leefbare en toekomstbestendige steden. In zijn onderzoek ‘Building for well-being’ is de centrale vraag: Hoe creëer je met neuro-architectuur een aantrekkelijke woonomgeving in een dichtbevolkte stad?  De inzichten worden gehaald uit bestaande projecten.

Bestaande projecten evalueren

Frank en zijn onderzoeksteam verzamelden een consortium van advies- en ontwerpbureaus en ruimtelijke opdrachtgevers om met hun expertise vanuit verschillende posities binnen de vastgoedwereld mee te denken en evalueren, waaronder Juli Ontwerp. Komende maanden gaan de 10 geselecteerde projecten geëvalueerd worden: Little C, Merwede, Space-S, Sluisbuurt, Overhoeks, Amstel III, Rijnhaven, Hyde Park, Leidsche Rijn Centrum en Almere Duin. Vragen die de revue zullen passeren zijn bijvoorbeeld ‘Welk project was een succes? Hoe wordt het ervaren door de gebruiker?’ We verwachten dat dit onderzoek ons interessante input gaat geven voor het ontwerpen van woonomgevingen die bijdragen aan het geluk van mensen.

"Frank en zijn team doen echt metingen van de effecten van de gebouwde omgeving op ons lijf en welzijn. Dat is fascinerende input voor ons werk."

PIM VAN DER VEN | JULI ONTWERP

Foto's: Building for Wellbeing