Nieuwbouw, Work in progress

Bouw '41 Ambachten' gestart

Altijd een mooi moment: de eerste paal die de grond in wordt geheid. 15 Februari was het zo ver voor project '41 Ambachten' in Hendrik Ido Ambacht. We ontwierpen 4 woningtypen die bijdragen aan het dorpse buurtgevoel: straatwoningen, pergolawoningen, twee-onder-een-kappers en bungalows.

De 41 eengezinswoningen in gebiedsontwikkeling De Volgerlanden in Hendrik-Ido-Ambacht liggen in het deelplan ‘De Straatjes’ en vlakbij het plan ‘Lof & Loof’ dat wij ook ontwierpen en dat net is opgeleverd. Knusse straatjes worden afgewisseld met groene pleintjes.

We ontwierpen de woningen zo, dat bewoners en bezoekers op een laagdrempelige manier contact met elkaar kunnen hebben; belangrijk voor het gemeenschapsgevoel, woongeluk en welzijn van de bewoners. Zo liggen onder meer de keukens aan de straatkant, net als de terrassen met pergola’s.

Gemeenschaps-gevoel

Juli partner Hans Schepman maakte het ontwerp van de woningen en liet zich hiervoor inspireren door de sfeer van de buurt. Hans: “Dit deelplan is opgezet gebaseerd op het karakter van het oude dorp H.I.-Ambacht; met knusse straten, waar de auto te gast is. Hierdoor is er op straat ruimte om elkaar te ontmoeten en voor kinderen om te spelen. Daar dragen ook de groene pleintjes en het park langs het water aan bij. Op deze manier stimuleert de stedenbouwkundige opzet het gemeenschapsgevoel, een belangrijke factor om je thuis en gelukkig te voelen in de wijk.”

Keuken aan de straat

We ontwierpen alle woningen bewust met de (eet)keuken aan de straat. De keuken is over het algemeen de meest gebruikte ruimte in het huis. Op deze manier is het makkelijker om op een laagdrempelige manier je buurtgenoten te ontmoeten, een oogje te houden op je buiten spelende kinderen, je buren gedag te zwaaien én er ontstaat automatisch sociale controle. Zo ontstaan er makkelijker verbindingen tussen bewoners, wat ook een belangrijke factor is om je gelukkig te voelen in een buurt.

"Omdat verbinding met je buurtgenoten een belangrijke bijdrage levert aan het woongeluk en het welzijn van bewoners, zochten we bij alle woningtypes naar zicht op de straat. Dit hebben we gedaan door de keuken en eetkamer aan deze zijde te leggen."

HANS SCHEPMAN | JULI ONTWERP

video: Ballast Nedam