WORK IN PROGRESS

Aanbouw Doorn

Begin april is gestart met de werkzaamheden aan een verbouwing in Doorn. In samenwerking met de opdrachtgevers hebben wij een in oppervlakte bescheiden uitbouw bedacht met grote impact op de woonbeleving.

Verbinding met tuin

Om de woning op de begane grond te vergroten hebben we aan de zij- en achterkant een moderne uitbouw ontworpen. Hier zijn eetkamer en een bijkeuken bedacht. De grote glaspui met een open hoek en de luifel zorgen ervoor dat woning en (zij)tuin veel meer met elkaar worden verbonden.

Aan de voorzijde van de uitbouw hebben we een bank in het raamkozijn ontworpen waar vandaan je – goed op de zon gelegen – optimaal uitzicht hebt op de tuin. De uitbouw wordt voorzien van een groen dak zodat deze er ook vanaf de verdieping fraai uitziet. Het groene dak compenseert de door de aanbouw toegenomen bebouwde oppervlakte (door de absorptie van regenwater in de substraatlaag).

Differentiërend houtwerk

Aan de buitenkant is de woning afgewerkt met in kleur gebeitste verticale houten latten in verschillende maten. Een bewuste ontwerpkeuze om de uitbouw te laten contrasteren met het metselwerk van de bestaande woning en zo duidelijk laat zien dat dit een nieuwe toevoeging is. Door de maatverschillen van de houten latten ontstaat tegelijkertijd een structuur die juist wel aansluiting zoekt bij de schaal van het bestaande metselwerk. Ook in kleur sluiten de latten aan bij het bestaande pannendak waardoor er een mooie eenheid ontstaat.

Staalconstructie

Om de uitbouw te kunnen realiseren is een zware stalen portaal aangebracht in zij- en achtergevel van de woning. Dit was nodig om de eindwand en achtergevel van de verdieping op te vangen en zo de oppervlakte van de uitbouw ook echt bij de eetkamer te kunnen trekken.

Inmiddels is de bouw al vergevorderd en wordt de woning aan de binnenkant afgewerkt. Naar verwachting is de uitbouw begin juli gereed. De tuinaanleg met houten vlonder waarin de houten vloer van de eetkamer door gaat lopen wordt daarna aangepakt.

“Een in oppervlakte bescheiden aanbouw met een grote impact"

HANS SCHEPMAN