Lezing

5 november Dag van Geluk & Gezondheid

Geluk & Gezondheid stonden vol in de aandacht afgelopen 5 november. Op de Provada was Pim een van de tafelgenoten van Syntrus Achmea, waar zij het Programma van Eisen voor Geluk & Gezondheid lanceerden dat we gezamenlijk aan het ontwikkelen zijn. Direct daarna sprak Pim op de BNA Architectendag.

Provada

Op de Provada Live, de virtuele variant van de jaarlijkse vastgoedbeurs, organiseerde Syntrus Achmea een rondetafelgesprek over het Programma van Eisen van Geluk en Gezondheid in de gebouwde omgeving. Tafelheer was Jos Sentel van Syntrus met als gasten aan tafel Nicole Maarsen (Syntrus Achmea), Yvonne van Mierlo (Blauwhoed), Eva Hekkenberg (Vorm) en Pim (Juli Ontwerp).

Geluk & Gezondheid in projecten

Het gesprek vond plaats in een van de vier studio’s die in het inspirerende Werkspoorkathedraal waren neergezet. Met een cameraploeg erbij ontspon zich een boeiend gesprek waarin de deelnemers uitlegden waarom en hoe zij Geluk en Gezondheid belangrijke thema’s vinden in hun projecten. Pim lichtte kort het Programma van Eisen toe aan de hand van de drie thema’s ‘verbinding, invloed en gezondheid’.

Daarnaast bespraken ze hoe zij dit toepasten in een aantal gezamenlijke projecten:

  • One Space, toegepast in Juli project Buitenhof: naar ontwerp van Juli, ontwikkeld door Vorm en gekocht door Syntrus
  • Samen Zelfstandig: de collectieve woonvorm voor senioren die Juli ontwierp voor Syntrus, en
  • Heeren van Maerlant: het project dan Blauwhoed en Juli Ontwerp in Brielle realiseerden
Gelukkige gezonde projecten

One Space, Samen Zelfstandig en Heeren van Maerlant

De discussie maakte duidelijk dat er groot draagvlak is onder deze partijen om met het onderwerp Geluk en Gezondheid in de gebouwde aan de slag te gaan.

BNA: inter <> actie

Na het Rondetafelgesprek was het alweer tijd om snel door te gaan naar de volgende online verhaal: voor de BNA Architectendag 2020.

Hierop aansluitend ging Pim met zijn verhaal in op het grote belang om als architecten krachten te bundelen met beleggers en ontwikkelaars. Door samen Geluk en Gezondheid echt verder te brengen in de bouw, kunnen maatschappelijke waarde en vastgoedwaarde gecombineerd worden.

Geluksgedreven vastgoed

Belangrijk hierbij is het erkennen en respecteren van de agenda’s van de verschillende project-partners, om zo met elkaar te komen tot de innovaties die nodig zijn. En om gezamenlijk te kijken naar een slimme herverdeling van de geldstromen die hierbij betrokken zijn. Want investeren in vastgoed dat bijdraagt aan geluk en gezondheid kost in het begin van een project misschien wat extra, maar levert later meer en duurzamer vastgoedwaarde op.

Juli brengt dit niet alleen zelf in de praktijk, maar doet ook onderzoek naar dit thema, samen met Syntrus en Blauwhoed. Pim vertelde onder meer over het onderzoek van het Happiness Lab naar de determinanten van geluk in de gebouwde omgeving.

Lezing BNA Architectendag