Nieuwbouw, Particulier, Wonen

Zwevende villa | Warmond

Dit ‘zwevende huis’ boven een open plint is een slimme combinatie van luchtig ruimtelijk ontwerp, verbinding en geborgenheid.

Bij ons ontwerp speelden de positie van elke leefruimte ten opzichte van dag- en zonlicht en verbinding de hoofdrol. Met als resultaat een bijzondere woning.

4/12

De ontwerpopdracht voor deze villa was om op een vrij kleine kavel een ruimtelijk ontwerp te maken, dat zowel optimale verbinding geeft met de tuin en de omgeving, als geborgenheid. We ontwierpen een ‘zwevend huis’ boven een open plint dat optimaal gebruik maakt van het daglicht.

Krachtige vormgeving

De vorm van het huis sluit aan op de woningen in de directe omgeving, door in de gevels diverse stijlelementen van deze woningen op een eigentijdse manier toe te passen. Zo is het karakteristieke puntdak uitgevoerd in zink. Het zinken dak loopt vervolgens over in de erker en de schoorsteen, tot aan de eerste verdiepingsvloer. Dit versterkt het zwevende beeld. Bovendien is hierdoor de woning stevig verankerd in de situatie en tegelijk een uniek object waar de bewoners trots op zijn.

“Een woning als een maatpak!”

Familie Meijer
De vorm van het huis is een eigentijdse variant van de woningen in de directe omgeving.

Optimale lichtinval

De begane grond is als één open ruimte vormgegeven, waarbij binnen en buiten vloeiend in elkaar overlopen om zo de ruimtelijkheid van de compacte woning te vergroten. Grote glasvlakken zorgen voor veel natuurlijk licht en optimaal contact met de omgeving en tuin. We kozen ervoor om elke leefruimte een duidelijke functie te geven en de positie ervan zo te kiezen, dat deze op het moment van gebruik wordt voorzien wordt van direct zonlicht.

Verbinding

Doordat de eetkamer zich richt op de straat en uitzicht biedt naar drie zijden, geeft dit de bewoners sociale verbinding met de buurt. Hier schijnt de ochtend- en middagzon naar binnen. In de woonkamer ervaren de bewoners optimale privacy doordat hij is gericht op de tuin en haard en kunnen ze genieten van de middag- en avondzon.

De beide ruimtes staan op een logische manier met elkaar in verbinding door de hier tussenin/centraal geplaatste entree met trappenhuis, toilet en garderobe. Ook in de badkamer en slaapkamers zijn deze combinatie van heldere lijnen, geborgenheid en optimale lichtinval terug te zien.

Veel daglicht

Door het vele glas lopen woonkamer en tuin naadloos in elkaar over.
Tijdens het eten de langslopende buren groeten zorgt voor gezellige verbinding met de buurt.
Het is sfeervol douchen onder de regendouche dankzij het daklicht en de subtiele lichtstrook.

"Alle ruimten voelen comfortabel en warm aan. Een grote eetkamer om lang te tafelen, borrelen rond het keukeneiland en veel privacy in de woonkamer bij de open haard. Een comfortabele etage voor ons en een eigen etage voor de kinderen. Met de architect is het gelukt om een moderne villa te bouwen op deze historische plek"

familie Meijer

Programma

 • Deze villa heeft 5 slaapkamers, 2 badkamers en een garage/berging.
 • Op de eerste verdieping bevinden zich 3 slaapkamers, een badkamer en een logeer/studeerkamer.
 • Op zolder is in de masterbedroom optimaal gebruik gemaakt van de karakteristieke puntvorm van het dak. De walk’in en badkamer staan in open verbinding, waardoor optimale functionaliteit en ruimtelijkheid gecombineerd worden.

Fotografie: Luuk Kramer

Betrokken partijen

 • Opdrachtgever: particulier
 • Aannemers:  Gevelbouwer (fabrikant van ramen/deuren/(vlies)gevels),Leverancier felsdak: De Felsfabriek, Zaltbommel, Houten geveldelen: Meerkerk Houtbouw, Hardinxveld – Giessendam, Leverancier aluminium kozijnen: Boeters Alubo, De Lier, Leverancier metselwerk & houten kozijnen: Den Toom – Heikoop, Gorinchem
 • Constructeur: Broersma, Den Haag
 • Bouwmanagement: LEDA B.V, Leidschedam
 • Bouwbesluit: EPOS
 • Opleverdatum: December 2019
 • Architect: Juli Ontwerp
 • Ontwerpteam: ir. J.A. Schepman

Scores Geluk & Gezondheidstest

Co-creatie kopers
Betrokken gebruikers
Veranderbaar
Natuur incl