Particulier, Transformatie, Wonen, Zorg

Zorgboerderij ‘Catharinahoeve’ | Brielle

Dit rijksmonument moest het thuis worden voor een kwetsbare doelgroep: jongeren met autistiforme beperkingen. We creëerden 15 sfeervolle woonruimtes voor de jongeren, een woonkamer, ruimte voor faciliteiten en meer. Alle monumentale elementen werden behouden en gecompleteerd met moderne afwerking.

6/12

Co-creatie

Zorgondernemer Pim Mulder uit Oostvoorne wilde graag een tweede vestiging realiseren van zijn zorgboerderij voor jongeren met een autistiforme beperking. De grote historische boerderij ‘de Catharinahoeve’ aan de Nolle in Brielle leende zich hier heel goed voor. Tijdens co-creatie sessies zochten we gezamenlijk naar de juiste balans tussen oud en nieuw, tussen geschiedenis en bedrijfsvoering.

"Juli heeft een geweldig evenwicht gevonden tussen het respecteren van de oude boerderij en het woonplezier van de nieuwe gebruikers: vernieuwing en behoud waar dat praktisch, mooi en nodig was. We zijn heel blij met het resultaat én met de samenwerking!"

PIM MULDER | DE CATHARINAHOEVE

Trots op de geschiedenis

We vonden het belangrijk om de geschiedenis van het pand zichtbaar te houden en hebben er daarom voor gekozen om de tijdlagen in het ontwerp goed te laten zien. Alles wat van het oude pand herbruikbaar was, herstelden we in oude staat. En alles wat nieuw nodig was voor de functie van zorgboerderij, voerden we zeer modern uit.

History meets modern

Zo zijn aan de buitenzijde de ramen uitgezaagd uit het metselwerk en met glas verlijmd op het kozijn uitgevoerd. De zwarthouten gevel heeft uitgesneden raamstrookjes gekregen voor daglichttoetreding. Op deze manier is het heel duidelijk wat oud was en wat nieuw is.

Aan de binnenzijde zijn de historische houten spanten behouden en ingepast. De kamers voor de jongeren zijn ongeveer 30 m2 en hebben aan de gevelzijde een hoogte van wel 4,5 m. Dat maakt ze ruimtelijk heel plezierig. En sfeervol, omdat hiermee de oude houten constructie zichtbaar bleef.

Ruimte voor zelfstandigheid

Ook in deze kamers en appartementen beschikken bewoners over een eigen badkamer en pantry. Hierdoor kunnen de bewoners in meer of minder mate zelfstandig wonen, afhankelijk van hun zorgprofiel.

Scores Geluk & Gezondheidstest

Collectiviteit
Trots
Co-creatie kopers
Betrokken gebruikers
Veranderbaar
Betaalbaar