NIEUWBOUW, GEBIEDSONTWIKKELING, KANTOOR, WONEN, RETAIL

Zilverparkkade | Lelystad

Ons lichtgroene, koperen pand is een eyecatcher tussen de andere bijzondere architectonische gebouwen aan de Zilverparkkade. De woningen en kantoren liggen mooi; ze kijken uit over het sfeervolle park in Lelystad. Er is indertijd veel geschreven over dit plan met zeven bijzondere ontwerpen.

2/12

Zilverparkkade is onderdeel van het toentertijd nieuwe centrumplan van Lelystad. Het stedenbouwkundig plan is een ontwerp van architectenbureau West 8. Zij wilden een krachtige architectonische diversiteit en vroegen de verschillende architecten om uitgesproken ontwerpen te maken die naast elkaar gerealiseerd zouden worden: EEA, René van Zuuk, Tekta, Meyer en Van Schrooten, Juli, SeARCH en De Zwarte Hond.

Wij ontfermden ons over het vijfde in de reeks; het strakke ontwerp met de sterke horizontale belijning en lichtgroene, koperen afwerking. West 8 voerde de supervisie over alle architecten.

Strak met levendigheid

Doordat de blokken in maat verschillen, ontstaat een plezierige stedelijkheid. Het ontwerp van Juli voorziet in een klassieke opbouw met een hoge plint en een duidelijke beëindiging. Ons plan is een combinatie van wonen, werken en retail. Op de begane grond zit een winkel, de verdiepingen daarboven herbergen kantoren en in de bovenste verdiepingen wordt gewoond.

We pasten een architectuur van koper toe als bijzonder element. Achter de horizontale lijnen zitten de balkons. De eenvormige, strakke belijning is interessant verlevendigd door subtiele variaties in de raampartijen.

Het gebouw heeft een omhulsel van beton, wat een mooi contrast geeft met de ‘voering’ van lichtgroen koper die naar binnen steekt. De randen van het blok zijn helder gedefinieerd door scherpe hoekdetails en de verschijning van de vloeren. Hiermee krijgt het pand een duidelijke zelfstandigheid terwijl het ook meedoet in de verscheidenheid van de reeks. Aardig gebaar; om het buurpand rechts – een ontwerp van SeARCH – optimaal zijn krappe oppervlaktes te kunnen laten benutten, hebben we ons ontwerp zo ingedeeld dat ze gebruik kunnen maken van het trappenhuis in ons pand.

"Architectuurfeest in Lelystad. Leuk om met verschillende architecten zo’n fascinerend ensemble te maken."

PIM VAN DER VEN

Projectinformatie

  • Opdrachtgever: Klok Ontwikkeling Stedenbouwkundig
  • Realisatie: 2004-2006 (ontwerp), 2006-2008 (realisatie)
  • Architect: Pim van der Ven / Juli Ontwerp
  • Ontwerpteam: Pim van der Ven, Robert Platje, Erwin Verhoeve
  • Stedenbouwkundig plan en supervisie: West 8
  • Bouwkundig aannemer: Ter Steege Bouw Rijssen
  • Publicaties: Architectuur.nl, juli 2007 bouwwereld, oct. 2010, Architectuurgids.nl, sept. 2011

Scores Geluk & Gezondheidstest

Trots
Wonen/Werken