Nieuwbouw, Particulier, Wonen

Villa aan de Vecht | Vreeland

De prachtige ligging aan de Vecht vroeg om een huis van waaruit je het uitzicht optimaal benut. We pasten hout, natuursteen, zink en stucwerk gevels toe voor een mediterrane uitstraling. Omdat binnen en buiten vloeiend in elkaar overlopen wordt de tuin onderdeel van het huis.

7/12

Creatieve oplossing

Toen onze opdrachtgevers dit perceel aan de rand van het historische centrum van Vreeland kochten, stond er een kleine karakteristieke woning op. In eerste instantie was het de bedoeling om deze woning uit te breiden met een moderne aanbouw en zo het woonoppervlak te vergroten. Helaas bleek het bestemmingsplan te weinig ruimte te bieden voor deze uitbreiding. Gelukkig bleek dit wel mogelijk door een geheel nieuwe woning te realiseren.

Toepasselijk hoogteverschil

We verlaagden de begane grond ten opzichte van de entree. Zo ontstond er voldoende extra ruimte op de eerste verdieping en lukte het om daar drie slaapkamers en twee badkamers te maken. Dankzij het niveauverschil tussen de entree en de eetkeuken past de woning zelfs beter in de omgeving. De woning ligt in de uiterwaarden van de Vecht; buiten daal je vanaf de dijk af naar het water, binnen daal je naar de woonkamer.

Centraal meubel

De plattegrond organiseerden we rond een centraal ‘meubel’ met daarin alle techniek, sanitaire voorzieningen trappen en een open haard. Aan de voorzijde van de woning bevindt zich de woonkamer, met veel privacy. De eetkeuken ligt aan de achterzijde, aan de Vecht. Deze maakten we veel opener; om optimaal te kunnen genieten van tuin en uitzicht. Aan deze kant is ook de open haard geplaatst.

We ontwierpen achter de eetkeuken de bijkeuken en garderobe. Voor de positie van de bijkeuken kozen we voor de zuidkant, om hier – via de huidige achterom – in de toekomst een verbinding met een garage en/of schuur mogelijk te maken. Vanuit het centrale meubel wordt ook de kelder ontsloten, met daarin alle installaties en een grote opslagruimte.

Multifunctioneel

De eetkeuken is voorzien van een grote schuifpui die op verschillende manieren te openen is en toegang geeft tot het terras aan het water. De borstwering van de ramen gaven we een leuke multifunctionele functie: doordat hij over loopt in de rand van het terras, kan hij gebruikt worden als bank voor een buitentafel. Zo wordt het terras onderdeel van de eetkeuken.

Veel licht

De oriëntatie van de eetkeuken – op het noordoosten – vroeg om een oplossing om deze ruimte te voorzien van extra zon en daglicht vanaf het zuiden. Om dit te creëren ontwierpen we de lichtstrook boven de keuken, die tevens een verbinding legt met de trapgat, entree en de woonkamer. Vanuit de entree wordt zo direct zichtbaar waar de verschillende ruimtes in de woning te vinden zijn. Op de verdieping zorgt een melkglazen wand ervoor dat er – via de lichtstrook – daglicht in de badkamer van de masterbedroom valt.

Prefab houtskeletbouw

De woning is opgebouwd uit een prefab betonnen afzinkkelder. Deze vormt de basis van het eerder genoemde centrale meubel. De woning is in een prefab houtskeletbouwsysteem opgebouwd, dat in enkele dagen overeind werd gezet. Door te werken met dit systeem, wisten we de bouwtijd aanzienlijk te verkorten. Ook realiseerden we hiermee een hogere isolatiewaarde binnen de dunnere buitenschil.

De gevels zijn afgewerkt in wit stucwerk afgewisseld met verticale houten (western red cedar) delen die onbehandeld zijn gebleven waardoor ze in de loop der tijd op een fraaie manier zullen vergrijzen. Hierdoor zal er in de loop der jaren steeds meer samenhang ontstaan met de zinken dakbedekking van dakkapellen en schoorsteen.

“Een woning waarin het altijd voelt alsof het vakantie is"

opdrachtgever villa VREELAND

Programma

 • woonkeuken en eetkamer
 • woonkamer
 • 2 slaapkamers
 • badkamer
 • 1 masterbedroom met badkamer
 • bijkeuken

Projectinformatie

 • Opdrachtgever: particulier
 • Realisatie: (2014)
 • Architect: Juli Ontwerp
 • Ontwerpteam: Hans Schepman i.s.m. Ir. A.C. de Buck – acdb.nl
 • Constructeur: Zonneveld BV – ing. H. Hoorn
 • Bouwkundig aannemer: Bouwbedrijf Bon B.V.
 • Publicatie: Excellent wonen – Mediterrane villa met prachtig uitzicht

FOTOGRAFIE: Chiara de Geus - Bezem en Blik

Scores Geluk & Gezondheidstest

Trots
Co-design stakeholders
Co-creatie kopers
Betrokken gebruikers
Natuur incl
Gezonde materialen
Gezond binnenklimaat