6/12
Belegger, Nieuwbouw, Ontwikkelaar, Wonen

Veranda-woningen | Vleuten

De straatnamen van dit wijkje verwijzen naar de perenbomen die hier vroeger in laantjes stonden. Die gemoedelijke, groene sfeer wilden we in de woonblokken laten terugkomen. Dat deden we door het toepassen van veranda’s en soms bijzondere materiaaltoepassingen.

Ook de lange lijnen in het stedenbouwkundig plan van de perenbuurt in Vleuten zijn geïnspireerd op de perenlaantjes uit vroeger tijden. De inrichting van deze wijk en woonblokken met huurwoningen moest gericht zijn op prettig in de buitenruimte kunnen verblijven.

Buurtgevoel door veranda’s

Omdat in het stedenbouwkundig plan was opgenomen dat de auto’s een parkeerplek buiten de straten zouden krijgen, hadden we al een goed startpunt. We wilden de buitenruimte nog meer tot verblijfsgebied te maken; een plek om te spelen, een praatje te maken en verbinding met je buurtbewoners op te bouwen. Daarom pasten we veranda’s toe in onze ontwerpen. Daar zit je heerlijk overdekt op je eigen terrein, terwijl je bijvoorbeeld je kinderen in de gaten houdt. Door het bruggetje over de wadi’s – een natuurlijke regenwater opvangplek – voelt de ruimte voor de voordeur echt als je eigen plekje. Mensen eigenen zich die ruimte ook toe en maken er iets persoonlijks van.

"We wilden de buitenruimte nog meer tot verblijfsgebied te maken; een plek om te spelen, een praatje te maken en verbinding met je buurtbewoners op te bouwen."

PIM VAN DER VEN | JULI ONTWERP

Vormgeving

Deze woningen voor Amvest wilden we een eigentijds beeld geven. Zo lieten we de dakpannen tot en met de veranda’s doorlopen en wisselden we dit af met dakdelen van aluminium. Bij de huizen op de stedekundig belangrijke plekken (zoals aan het begin van een rijtje en bij het speelpleintje) verbijzonderden we door daar het gehele dak van aluminium te maken. Zo werden dit ankerpunten in het blok. Het geeft het geheel een visueel interessant spel van veranda’s en afwisselende dakbedekking.

"Alle buren laten het speelgoed van de kinderen bewust buiten staan. We weten dat we er met z’n allen een beetje op letten. En zo kunnen de andere buurkinderen er lekker mee spelen."

BUURTBEWONER VERANDAWONING VLEUTEN

Zoveel-jaar-na-oplevering-fotoshoot

Omdat we benieuwd waren naar hoe de buurtjes er tegenwoordig bij staan en gebruikt worden, vroegen we Fotografe/architecte Aiste Rakauskaite om ook hier een ‘Zoveel-jaar-na-oplevering-fotoshoot’ te doen. Wat haar opviel: niet alleen zie je hoe kinderen en buurtbewoners genieten van de buitenruimte omdat ze niet hoeven op te passen voor auto’s. Ook in sociaal opzicht blijken ze het te ervaren als een veilig gebied.

Zo vertelde een van de bewoners: “Alle buren laten het speelgoed van de kinderen bewust buiten staan. We weten dat we er met z’n allen een beetje op letten. En zo kunnen de andere buurkinderen er lekker mee spelen.” Aiste was onder de indruk van het gevoel van saamhorigheid, vertrouwen en gezelligheid die er heerst. Een mooi voorbeeld van hoe een sociale verbinding ontworpen architectuur en stedenbouwkundig plan groot en waardevol effect hebben op het woonplezier en geluk van de bewoners.

Zo mooi om te zien dat t werkt; die veilige buitenruimte en veranda’s.

FOTOGRAFIE: AISTE RAKAUSKAITE

Projectinformatie

  • Amvest / Tetteroo
  • Realisatie: 2003
  • Architect: Juli Ontwerp
  • Ontwerpteam: Pim van der Ven, Mark Dekker, Jos Schäffer
  • Bouwkundig aannemer: Tetteroo

Scores Geluk & Gezondheidstest

Collectiviteit
Trots
Betrokken gebruikers
Betaalbaar
Natuur incl
Gezonde gebruikspatronen