7/12
Corporatie, Nieuwbouw, Ontwikkelaar, Wonen

Utregs Geluk | Utrecht

Dat groen, verbinding en trots niet duur hoeft te zijn, bewijst dit - deels sociale - woningbouwproject. Bewoners zitten vaak gezellig samen buiten. Genietend van hun sfeervolle buurt met stijlvolle metselwerk gevels en veel groen in de mee-ontworpen cortenstalen plantenbakken.

Co-design

In deze buurt is een zeer actieve bewonersvereniging actief, met goede politieke contacten. Zij waren nauw betrokken bij de keuze van de architect en de verdere uitwerking van het ontwerp van deze complexe inpassingsopgave. Elke ontwerpstap is goed gecommuniceerd en overlegd zonder daarbij te vervallen in flauwe compromissen. Er is hierbij gekozen voor een moderne architectuur met een eenduidige materialisatie en kleurstelling van de verschillende blokken, vrijstaand of ingepast in bestaande straatwanden. Hiermee krijgt het project ondanks de verspreide ligging van de blokken toch een duidelijke samenhang.

Expressieve metselverbanden

Alle bouwdelen hebben een verschillende uitvoering van metselverbanden met dezelfde steensoort. Daarmee is het een eenheid maar op een nevengeschikt niveau toch verbijzonderd. Hierbij zijn expressieve metselverbanden gebruikt.

Buitenruimte voor ontmoeting

In de inrichting van de openbare ruimte is voortgeborduurd op het bestaande gebruik in de wijk waarbij de bewoners de stoepen actief gebruiken voor groen en zitplaatsen. Er is zowel per individuele woning  als voor de verschillende blokken ruimtes gereserveerd voor gemeenschappelijk gebruik. Iets wat in de praktijk ook goed blijkt te werken.

"Ruimte voor ontmoeten, spelen & groen"

Pim van der Ven
Geluk zit in kleine dingen

Aandacht voor details

Iedere woning heeft een iets ander metselpatroon; als subtiel fijnmazig kantwerk. De cortenstalen plantebakken kleuren prachtig bij de gevel en de planten, die rijkelijk zijn geplant door de trotse bewoners. De royale ramen en glazen balkonhekjes zorgen voor veel licht, frisse lucht en heerlijke leefruimtes binnen. Betaalbare oplossingen met groots effect.

Programma

Het project Hoogstraat bestaat uit 80 grondgebonden woningen en 30 appartementen in 6 verschillende blokken langs de Vecht in de oude wijk rond de Voorstraat in Utrecht. Het betreft zowel koop- als huurwoningen met een beperkt budget.

Fotografie: Luuk Kramer, Sonja Evers, Aiste Rakauskaite

Fotografie: Luuk Kramer, Sonja Evers, Aiste Rakauskaite

BETROKKEN PARTIJEN

 • Opdrachtgever: BAM Vastgoedontwikkeling
 • Constructeur: BAM Woningbouw Den Haag
 • Adviseur geluid: DHV
 • Adviseur bouwfysica: Bureau Nieman
 • Uitvoering: BAM Woningbouw Utrecht
 • Bouwtijd: 2008-2010
 • Ontwerpteam: Pim van der Ven, Hennie Dankers, Eelco
  Dekker, Erwin Verhoeve, Frank Aarssen, Gijs van Duin,
  Maurice de Ruijter, Paul-Peter Kuper, Gevorg Kootanjan,
  Sander Andi Ganjoe

Scores Geluk & Gezondheidstest

Collectiviteit
Trots
Co-design stakeholders
Betrokken gebruikers
Betaalbaar
Natuur incl
Gezonde gebruikspatronen