Particulier, Verbouwing, Wonen

Uitbouwen

In de loop van de jaren hebben we heel wat interessante uitbouwen gedaan. Vaak was een belangrijke wens - naast het vergroten van de woonruimte - om een betere verbinding met de tuin en meer licht in de woonkamer te krijgen. Hieronder een overzicht van een aantal inspirerende projecten.

6/12

Persoonlijk karakter

Verbouwingen en uitbouwen vormen een interessante categorie in ons werk. Het persoonlijke karakter en de schaal van dit soort projecten geeft ons de kans kennis te maken met de woonwensen van eindgebruikers, bieden inzicht in de bouwhistorische eigenschappen van het huis en een proeftuin voor het toepassen van nieuwe bouwmaterialen.

Flexibel casco

De woonwensen van bewoners veranderen in de loop der jaren. Dat vraagt om een flexibel casco dat deze veranderingen mogelijk maakt. Door onze betrokkenheid bij deze verbouwingen, zien we welke consequenties bouwtechnische eigenschappen van woningen hebben op de mogelijkheid om deze op een later moment aan te passen.

Zo blijken de toegenomen eisen en wensen op het gebied van comfort (isolatie, ventilatie etc.) veel eenvoudiger te realiseren in een oudere woning met houten vloer en een flinke verdiepingshoogte, dan in een betoncasco met een verdiepingshoogte van 2,4m zoals de laatste tientallen jaren worden toegepast. Deze kennis kunnen we inzetten bij de realisatie van onze nieuwbouwwoningen om zo een beter product te leveren. 

Particulier, Verbouwing, Wonen

Rijtjeswoning jaren ’60 | Delft

Deze woning uit de jaren ‘60 is volledig gerenoveerd en voorzien van een vergunningsvrije uitbouw. Door het in tact houden van de bestaande achtergevel, lijkt de uitbouw geheel los te staan van de woning. Het doorlopen van het metselwerk geeft de nieuwe ruimte een bijzonder karakter.

Kenmerkende lichtstrook

Dit bijzondere ruimtelijke effect is gecreëerd door tussen de woning en de uitbouw een smalle lichtstrook te maken. Hierdoor blijft er via de oorspronkelijke achtergevel daglicht in de woning komen. Door de lichtstrook smal te houden, wordt voorkomen dat er direct zonlicht binnenvalt in de op het zuidwesten georiënteerde uitbouw.

Voor de afwerking van de uitbouw is aansluiting gezocht bij de oorspronkelijke materialisering; houten kozijnen met duidelijke kaders en verticale (beton)elementen, die terugkomen in het balkonhek aan de voorzijde.

Vaste luifel

We kozen voor een vaste luifel aan de uitbouw om zo een overdekte zone te creëren in de tuin, die de overgang tussen binnen en buiten verzacht. Op een warme, regenachtige dag kan de schuifpui open staan, zonder dat het inregent. Bovendien zorgt de luifel voor zonwering op een warme zomerdag – als de zon hoog staat – en voor zon ín de woning als ‘s winters de zon laag staat.

Verduurzaming

Aan de binnenkant is de woning volledig gerenoveerd en verduurzaamd. Zo is de begane grond voorzien van een hoogwaardig geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming en een gietvloer. De bestaande gevels zijn van binnenuit voorzien van isolatie. Tegen de zijwanden zijn geluidsisolerende voorzetwanden geplaatst. Op het bestaande schuine dak zijn zonnepanelen aangebracht. Een bijzondere toevoeging die we regelmatig toepassen is het grasdak op de bovenzijde van de uitbouw; voor extra isolatie, natuurlijke opvang van regenwater en natuurlijk voor extra groen.

Op deze manier is binnen de mogelijkheden van het jaren ’60 casco het maximale gedaan om de woning te verduurzamen. Het wooncomfort is hierdoor erg verbeterd.

“Deze uitbouw is simpel en bijzonder tegelijk. Mooi hoe oud en nieuw samenkomen. We zijn er erg blij mee!”

Particuliere opdrachtgever | Delft
Particulier, Verbouwing, Wonen

Bungalow jaren ’80 | Almere

Van woonhuis naar villa: metamorfose van de achtergevel van een vrijstaande woning uit de jaren '80. We creëerden optimaal contact met de idyllische, zeer royale tuin door de woonkamer en eetkeuken aan de achterzijde van de woning te vergroten en te voorzien van grote glaspuien.

Verbinding met de tuin

De oorspronkelijke bewoners van deze vrijstaande jaren ’80 woning legden in de loop van de jaren een prachtige tuin aan. Voor de nieuwe eigenaren was dit de belangrijkste reden om deze woning te kopen. Ze misten binnenshuis echter de verbinding met die tuin, doordat de oorspronkelijke achtergevel vrij gesloten was. De vraag aan ons was om deze verbinding te creëren én om de woonruimte op de begane grond te vergroten.

Houten zonwering

We ontwierpen daarom een grote glazen pui met sfeervol houten kozijnen. Deze kreeg een subtiele zonwering van doorlopende eikenhouten balken. De houtsfeer aan de buitenkant loopt aan de binnenzijde door in het eiken visgraatparket.

Royale slaapverdieping

In samenhang met het volume van de aanbouw op de begane grond, zijn op de eerste verdieping twee dakopbouwen ontworpen. Hiermee vergrootten we de oppervlakte van de slaapverdieping aanzienlijk. Dit levert een veel ruimere badkamer op, een extra raam voor de slaapkamer en een walk-in boven de garage. De dichte delen van de uitbouw en de dakopbouwen zijn afgewerkt met horizontale, zinken elementen. Deze krijgen in de loop der jaren een mooie matte uitstraling. Hierdoor heeft achterkant van de woning een compleet nieuwe – villa-achtige – uitstraling gekregen.

Slimme constructie

De uit- en opbouw zijn gerealiseerd in houtskeletbouw om zo de gewichtstoename te beperken en toch een goed geïsoleerde woning te realiseren. Het realiseren van een egaal doorlopend plafond richting de verlengde achtergevel, was een constructieve uitdaging vanwege de betonvloer op de eerste verdieping. Door de benodigde staalconstructie niet onder de betonvloer te plaatsen, maar te koppelen aan de zijkant ervan, dit toch gelukt. Een technisch hoogstandje.

“Een uitbouw die een verpletterende indruk maakt”

Particuliere opdrachtgever | Almere
Particulier, Verbouwing, Wonen

Vinexwoning jaren ’00 | Den Haag

Deze rijtjeswoning is behoorlijk vergroot met een vergunningsvrije uitbouw, waarmee woonkamer en tuin vloeiend in elkaar overlopen.
De woning is aan de binnenkant volledig gerenoveerd en voorzien van nieuwe badkamer, keuken en op de tweede verdieping een dakkapel.

Ruimtelijk

We kozen bij deze uitbouw voor een wat grotere verdiepingshoogte om zo de woonkamer een ruimtelijker gevoel te geven. De overgang tussen het bestaande plafond en die in de nieuwe uitbouw is onderbroken door een smalle lichtstrook over de volle breedte. Op deze manier is de sprong in het plafond logisch en valt er bovendien nog voldoende daglicht in de woning, die door de uitbouw aanzienlijk dieper is geworden. Door de lichtstraat smal te houden, komt er geen direct zonlicht in de woning, waardoor deze niet onnodig opwarmt.

Groendak

Het groene dak op de uitbouw zorgt voor extra isolatie. Bovendien levert het een fraai uitziet op vanuit de kamers op de eerste verdieping.

Kijkdoos

De achtergevel van de uitbouw bedachten we als een soort kijkdoos naar de tuin. De zijkanten en bovenkant lopen naar de tuin toe taps toe. Zo wordt de volle breedte van de tuin wordt benadrukt, wat een extra ruim gevoel geeft. Deze kijkdoos is ruim 1 meter diep en functioneert zo ook als vaste zonwering. De dubbele openslaande deuren kunnen hierdoor ook bij minder weer openstaan, wat het contact met de tuin verder vergroot. s’ Avonds accentueert een LED-lijn langs de buitenrand de contour van de uitbouw.

Particulier, Verbouwing, Wonen

Arbeiderswoning jaren ’20 | Rotterdam

Deze voormalige arbeiderswoning in Rotterdam Hillegersberg is volledig gerenoveerd, verduurzaamd en uitgebreid met een ruime uitbouw en dakkapellen. Op de begane grond verzorgden we ook het interieurontwerp inclusief maatwerk keuken, verlichting en wand- en vloerafwerking.

Leefkeuken

De oorspronkelijke indeling van de woning, met veel kleine en aparte ruimtes voor elke functie, was nog grotendeels intact. Een serre uit de jaren’80 aan de tuinkant was vrij ondiep en daardoor nauwelijks bruikbaar. Bovendien zorgde het grote glasvlak voor ongewenste opwarming van de woning. De opdrachtgevers wilden af van de kleine ruimtes en een functionelere indeling. Belangrijke wens was om een ruime leefkeuken en meer ruimte in de woonkamer te krijgen.

Daklicht

Om deze ruimte te creëren, vervingen we de bestaande serre door een vergunningsvrije aanbouw van 4 meter diep. Aan de tuinkant ontstond zo ruimte voor de leefkeuken. Om vanuit de leefkeuken een optimale verbinding met de tuin te krijgen, bedachten we een zeer grote aluminium schuifpui en een verhoogd terras in de tuin.

De keuken is speciaal ontworpen voor de woning. De positie van het kookeiland stemden we af op de positie van het grote daklicht, dat ervoor zorgt dat in de keuken en het hart van de woning voldoende daglicht komt. In het interieur is de oorspronkelijke detaillering smaakvol gecombineerd met eigentijdse, moderne elementen.

“Heel blij met ons nieuwe huis!”

Particuliere opdrachtgever | Rotterdam

Wooncomfort

De woning is voorzien van geïsoleerde voorzetwanden, een geïsoleerde begane grondvloer met vloerverwarming, nieuwe kozijnen met hoogwaardige isolerende beglazing en een goed geïsoleerd dak met nieuwe dakkapellen. Hiermee is het wooncomfort sterk verhoogd en zijn de energiekosten teruggebracht.

Lichte renovatievloer

Het verleggen van riolering en ventilatiekanalen was vrij eenvoudig te realiseren dankzij de houten vloeren en ruime verdiepingshoogte. Bij het vervangen van de begane grondvloer kozen we ervoor de bestaande houten balklaag te verwijderen en te vervangen door een lichte renovatievloer. Hierdoor werd het mogelijk om zonder gewichtstoename van de vloer (belangrijk vanwege de bestaande fundering) toch een zeer hoogwaardig geïsoleerde toe te passen die naadloos is doorgetrokken in de uitbouw.

Scores Geluk & Gezondheidstest

Trots
Co-creatie kopers
Betrokken gebruikers
Veranderbaar
Gezonde materialen
Gezonde gebruikspatronen