Verbondenheid en collectiviteit: een buurtje
Als concept kozen we voor een opzet met ’buurtjes’ van 36 woningen over drie lagen, rond een ‘dorpsplein’, ‘dorpspark’ en ‘dorpsstraatjes. In elk buurtje is een buurthuis, waarvan de functie ingevuld wordt door de bewoners. Ook is er een beheerder, die namens de eigenaar de directe, dagelijkse zaken kan afhandelen. Zo is er een gevoel van gemeenschappelijkheid en invloed. Iedere woning heeft een ‘veranda’ aan het gemeenschappelijke ‘dorpspleintje’, maar bewoners kunnen er ook voor kiezen om zich terug te trekken op hun privé balkon.
Invloed en Activering
Om de bewoners invloed op hun woonomgeving te geven, hebben we naast de beheerder ook flexibel meubilair en individualiseerbare woningen ontworpen. De gevoel van verbondenheid versterken we door ze een stem te geven bij het keuzeproces van nieuwe bewoners. Het vormen van een collectief stimuleren we verder nog met voor iedereen toegankelijke ruimtes voor werken, sporten, tuinieren en dergelijke.
Schakelbare eenheden
De buurtjes zijn qua layout en constructie zo ontworpen dat ze schakelbaar zijn, zowel horizontaal als verticaal. Zo kunnen we in diverse afmetingen en stedenbouwkundige settings ons plan toepassen, bijvoorbeeld afgestemd op de zon of op het uitzicht.