Particulier, Renovatie, Wonen

Renovatie jaren ’30 Villa | Den Haag

Aan deze vrijstaande villa in Den Haag is nog getekend door de grootvader van Hans, Jan Schepman, aan het begin van zijn carrière. Deze achtergrond gaf een extra dimensie aan het project, dat hij vanuit San Francisco ontwierp. In het ontwerp is de zonnige Californische achtergrond terug te zien.

7/12

Volledige renovatie

De woning is volledig gerenoveerd en aangepast aan de eisen van deze tijd. Alle bestaande stalen kozijnen zijn vervangen door goed geïsoleerde aluminium kozijnen met een stalen uitstraling en voorzien van hoogwaardig isolatieglas. De wanden zijn van binnenuit geïsoleerd. Op deze manier is het wooncomfort binnen sterk verbeterd en werd het mogelijk om de woning grotendeels te voorzien van lage temperatuur vloerverwarming.

De gevel is gereinigd, zodat de villa aan de buitenkant weer de uitstraling heeft gekregen zoals deze oorspronkelijk ontworpen was.

"Uitstraling van toen met het comfort van nu"

Hans Schepman

Verbinding met de tuin

Door het aan de achterzijde gelegen trappenhuis waren de woon- en eetkamer oorspronkelijk niet sterk verbonden met de tuin- en zonzijde. We ontwierpen een uitbouw met een grote zonnige eetkamer die uitkijkt over de tuin en die de verbinding vormt tussen alle leefruimtes op de begane grond.

Door het toevoegen van een verdiepingshoge glazen schuifpui, maakten we de tuin met zwembad onderdeel van de woning. Deze elektrisch bedienbare schuifpui kan bijna geheel weggeschoven worden, zodat de eettafel en keuken echt in de tuin komen te staan. Bovenop het hoogwaardig geïsoleerde dak van de uitbouw ontwierpen we een grasdak, waardoor de uitbouw vanuit het trappenhuis op lijkt te gaan in de tuin.

De vaste luifel, voorzien van lamellen, zorgt voor een moderne uitstraling en voorkomt dat de zon direct naar binnen schijnt. De dunne dakrand en de verdeling in de natuurstenen gevelbekleding sluiten aan bij de vormgeving van de bestaande woning.

Indeling

Voor het interieur van de woning verzorgden wij de hoofdindeling. Afgezien van het behoud van het oorspronkelijke trappenhuis, wijzigden we de indeling ingrijpend. Dit was vrij eenvoudig te realiseren dankzij de extra verdiepingshoogte en houten balklaag.  Voor de detailafwerking is samengewerkt met studio Jan des Bouvrie.

Op de begane grond zijn naast de eerdergenoemde eetkeuken een woonkamer, televisiekamer, een bijkeuken en ruime entreehal gerealiseerd. Op de eerste verdieping ontwierpen we een werkkamer met toilet en de masterbedroom met walk-in en eigen badkamer. Op de tweede verdieping bevinden zich drie slaapkamers met een entresol in de nok en een gedeelde badkamer. De kelder is bestemd voor de wijnvoorraad, installaties en waskamer. De bestaande garage is omgebouwd tot gastenverblijf met eigen badkamer en toilet, dat tevens gebruikt wordt voor het zwembad.

"Aan deze vrijstaande villa in Den Haag is nog getekend door mijn grootvader aan het begin van zijn carrière. Deze achtergrond gaf een extra dimensie aan het project, dat ik vanuit San Francisco ontwierp."

HANS SCHEPMAN

Projectinformatie

  • Opdrachtgever: Particulier
  • Realisatie: 2015 – 2016 (jaartallen)
  • Architect: Juli Ontwerp
  • Ontwerpteam: Ir. J.A. Schepman (West Architecten)
  • Interieur: Studio Jan des Bouvrie
  • Constructeur: Zonneveld B.V. ing H. Hoorn

FOTOGRAFIE: Stan de Haas/ Sanneke Schepman

Scores Geluk & Gezondheidstest

Trots
Co-creatie kopers
Betrokken gebruikers
Veranderbaar
Natuur incl
Gezond binnenklimaat
Gezonde gebruikspatronen