7/12
Commercieel, Nieuwbouw, Utilitair

NXT Duurzame Tankstations

Tankstation van de toekomst:
NXT is een nieuw brandstoffen- en energieconcept dat op initiatief van GP Groot is ontwikkeld.

De futuristische uitstraling van de modulaire luifels sluit naadloos aan bij de missie van NXT.

Iconische architectuur

Bijzonder aan het NXT-mobility concept is dat de merkbeleving en architectuur vanaf het eerste moment integraal mee-ontworpen zijn. Hierdoor versterken beeld en verhaal elkaar.

Zelfvoorzienend

Het ontwerp van de tankstations is toekomstgericht, onderscheidend en duurzaam. Om dit zichtbaar te maken is ingezet op futuristische architectuur: ronde luifels opgebouwd uit staal en tentdoek, zonnepanelen die de LED verlichting en pompinstallaties voorzien van de benodigde energie. Opgevangen regenwater wordt door de kolommen afgevoerd en teruggebracht in het grondwater via een op het terrein gerealiseerde WADI. Het semitransparante tentdoek zorgt zowel overdag als ’s avonds voor een fraaie uitstraling waardoor het er aangenaam verblijven is.

Zelfvoorzienend tankstation: De zonnepanelen voorzien de sfeervolle LED-verlichting en pompinstallaties van de benodigde energie.

“Fuel the Future!”

NXT
Dankzij de fraaie uitstraling van het semitransparante doek en de beschuttende vorm van de modulaire luifels is het zowel overdag als ’s avonds een aangename plek om te verblijven.

Modulaire luifels

Het ontwerp van de luifels is modulair. De luifels zijn los, gekoppeld en in verschillende samenstellingen te gebruiken. Hierdoor is een NXT locatie eenvoudig uit te breiden; een voordeel bij groeilocaties.

Natuurinclusief

We wilden de terreininrichting zo natuurlijk mogelijk maken. Daarom hielden we de verharding zo klein mogelijk, zodat we zoveel mogelijk groen en natuurlijke elementen toe konden passen; zwerfkeien voor de aanrijdbeveiliging, groene beplanting als grassen en struiken. Én een iconische (maritieme) dennenboom als duurzaam alternatief voor de traditionele reclamezuil.

“De futuristische luifel is het visitekaartje van elke NXT locatie. Door de technisch vernuftige constructie van staal, hoogwaardig doek en LED verlichting is de luifel zeer onderscheidend.”

NXT

Fotografie: Chiara de Geus, Pim Top, Bo van de Wall Perné  

Betrokken partijen

  • Opdrachtgever: GP Groot Brandstoffen en Oliehandel, Heiloo
  • Aannemer luifels: Idu-Con, Grou
  • Adviesbureau: HB adviesbureau, Alkmaar
  • Realisatie: 2015-2018
  • Architect: Juli Ontwerp
  • Ontwerpteam: ir. J.A. Schepman

Scores Geluk & Gezondheidstest

Trots
Co-design stakeholders
Co-creatie kopers
Veranderbaar
Betaalbaar
Natuur incl
Gezonde gebruikspatronen