8/12
Inrichting, Nieuwbouw, Openbaar, Overheid, School

LOC+ | Hardenberg

In dit collectieve cultuurhuis voor ‘lifetime education’ zijn onderwijs, cultuur en maatschappelijke werkvoorzieningen ondergebracht met als doel het delen van kennis en faciliteiten. 23 Partijen moesten het eens worden over het ontwerp, waarin samenwerking, dubbelgebruik en flexibiliteit essentieel

Ga er maar eens aan staan: op een vrij kleine bouwplek een gebouw realiseren voor 3 opdrachtgevers en daarachter 20 hurende partijen, met allemaal verschillende wensen en belangen. Waarbij vooraf wél al bekend is dat de scholen zullen groeien, maar niet hoeveel. En dat het gebouw zo flexibel en toekomstbestendig moet zijn, dat wijzigingen in bedrijven die erin zitten geen enkel probleem is.

Co-design

Hoe pak je zo’n project aan? Hoe zorg je dat alle belanghebbenden blij zijn – en blijven – met het resultaat? Om goed in kaart te brengen hoe we dit het beste konden realiseren, organiseerden we diverse co-design sessies met alle gebruikers. Om het beoogde synergetische ‘cultuurhuis’ te realiseren, maakten we gebruik van drie hoofdelementen:

  • Het samenstellen van een ‘gebruiksmachine’
  • Het ontwerpen van een ‘dorp in het gebouw’, met als hoofdstraat de Aorta
  • Het ontwerpen van optimale flexibiliteit

Gebouw als een ‘dorpsplein’

Het belangrijkste middel om dit te realiseren: we ontwierpen het LOC+ als een ‘dorp met straten, plekken en pleinen met een dak erboven’

“Wat wij in Hardenberg kenmerkend vinden van Pims werkwijze, is dat hij vooraf heel goed luistert en echt oppakt wat de gebruikswensen zijn.”

Wethouder Douwe Prinsse, gemeente Hardenberg

ontworpen voor mensen

De ‘gebruiks-machine’

De Aorta van het LOC+: de hoofdstraat in het gebouw die alle instellingen met elkaar verbindt. In de vides vinden voorstellingen plaats. En op zondagen zijn er zelfs kerkdiensten.

De Aorta: de verbindende ‘hoofdstraat’

Het budget van het gebouw maakte een nuchtere hoofdopzet noodzakelijk; een doos van 50×120 meter, drie lagen hoog.

In deze doos ontwierpen we de Aorta: een hoofdstraat met vides tussen de drie hoofdentrees. Hij zorgt voor de verbinding tussen alle instellingen in het gebouw.

De maat ervan wordt bepaald door de hoeveelheid gebruikers, met als grootste maat: de aula voor de scholen. In de aorta worden de niveauverschillen in het gebouw met mooie royale trappen opgevangen waardoor het LOC een echt loopgebouw is.

Aan de aorta liggen alle ‘voordeuren’ van de diverse instellingen. Hij wordt doorkruist door een viertal vides waar alle gebruikers hun collectieve programma kunnen huisvesten. Deze combinatie van aorta, aula, zijstraten is een soort dorpsplattegrond in dit grote gebouw. Het vormt een mooie combinatie van grote en kleine schaal. Van collectieve ruimte en privéruimten voor de instellingen. Het geeft daarnaast een sterk karakter aan het gebouw waar Hardenberg en de gebruikers trots op zijn.

“De kracht van verbinding. Een plek waar organisatie uit het onderwijs, cultuur en zorg & welzijn samenkomen.”

LOC+ Hardenberg

Flexibel gebouw

De Programma’s van Eisen van dit soort instellingen kunnen makkelijk wijzigen. Daarom moest het gebouw ook eenvoudig te veranderen zijn. De opzet van de constructie, installaties en looplijnen zijn zo ontworpen dat het een makkelijk aanpasbaar gebouw is. De gebruiksfase bewijst dat ook: zo is het gebouw ontworpen voor 1000 leerlingen, maar zijn het er nu 1800. En het werkt nog steeds goed.

Details doen ertoe

Vogelhuisjes en eigen bakstenen

LOC+ herbergt niet alleen mensen, maar ook vogels: op de voorgevel plaatsen we tientallen vogelhuisjes. De bakstenen zijn speciaal voor LOC+ ontwikkeld en geven het een aantrekkelijke uitstraling. Het ritme van de bakstenen is een verkleinde versie van het ritme van ruimtes in het gebouw. De ramen in de vides zijn in net andere hoeken geplaatst, om zo de akoestiek van de vides te verbeteren.

“Het LOC+ is de plek in de regio om te ontmoeten, te verbinden, te ontdekken en te ontwikkelen”

LOC+ Hardenberg
Het uniforme materiaalgebruik met gezonde, natuurlijke materialen als hout, metselwerk en beton maken het gebouw tot één geheel en geven het een aangename sfeer. Er is veel licht. Aandacht voor detail. …

Fotografie: Luuk Kramer

Betrokken partijen

  • Opdrachtgever t/m DO-fase: Stichting LOC +(Gemeente Hardenberg, Groene Welle, Alfa College)
  • Realisatie: 2005-2007
  • Architect: Juli Ontwerp
  • Constructeur: Alferink-Van Schieveen bouwtechnisch adviesbureau
  • Bouwbesluit en brandveiligheid: DGMR Raadgevende Ingenieurs BV
  • Bouwkundig aannemer: Design & buildverband: Trebbe Bouw Oost & Noord BV
  • Publicatie: Jaarboek NAI 2007
  • Ontwerpteam: Pim van der Ven, Leen Kooman, Robert Platje, Jos Schäffer, Frank Aarsen, Erwin Verhoeve, Jack Bouwer

Scores Geluk & Gezondheidstest

Collectiviteit
Trots
Co-design stakeholders
Co-creatie kopers
Betrokken gebruikers
Veranderbaar
Betaalbaar
Gezond binnenklimaat