Nieuwbouw, Wonen

Hof van Noord | Spijkenisse

Deze fijne seniorencomplexen met 79 woningen ontwierpen we als twee grote, aan elkaar geschakelde hofjes. De gedeelde binnentuinen en eigen ‘voortuintjes’ naast hun voordeuren worden veel gebruikt en zorgen voor een hechte verbinding tussen de bewoners. “Net als ons buurthuis”, zo vertelden ze ons.

7/12

Heerlijke binnenhof

Deze twee appartementencomplexen ontwierpen we in 2004 in opdracht van de Maasdelta Groep en was onderdeel van de transformatie van de wijk Hoogwerf in Spijkenisse. Ze zijn wisselend van afmeting en bestaan respectievelijk uit 48 en 31 seniorenappartementen die variëren in oppervlakte en indeling. De appartementen hebben een eigen, zoveel mogelijk gunstig op de zon gelegen, buitenruimte.

Omdat verbinding een belangrijk element is voor het geluk en gezondheid van senioren, zetten we bij het ontwerp in op collectiviteit. Dat deden we onder meer door het complex de vorm te geven van twee aan elkaar geschakelde grote ‘hoven’. Deze heerlijk groene binnentuinen zijn omheind door de rondlopende galerij. Dit maakt de hofjes visueel tot een ruimtelijk geheel en een veilige plek waar bewoners kunnen ontspannen en elkaar ontmoeten.

Verbinding

In de galerij die de binnenhof omsluit, maakten we bovendien bij een deel van de woningen een verbreding van de galerij naast de voordeuren. Hierdoor kunnen bewoners genieten van hun privé tuintje en tegelijk verbinding houden met de medebewoners door het zicht op de collectieve tuin en andere privé buitenruimtes. Deze ruimtes worden zichtbaar met veel plezier gebruikt door de bewoners.

Op het schakelpunt tussen de twee gebouwen en grenzend aan een van de binnentuinen plaatsten we bovendien een ‘buurthuis’; een algemene ruimte die door iedereen gebruikt kan worden. Deze hebben we gegroepeerd rondom een centraal hof waarin de bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Zoveel-jaar-na-oplevering-fotoshoot

In september 2021 bezocht fotografe Aiste Rakauskaite Hof van Noord om op de Zoveel-jaar-na-oplevering-fotoshoot’ vast te leggen van hoe het complex er 18 jaar na oplevering bij staat. En vooral ook om vast te leggen hoe het daadwerkelijk gebruikt wordt. Want wij zijn van mening dat we juist van dat gebruik veel kunnen leren als architectenbureau.

"Ons ‘buurthuis’ gebruiken we vaak, bijvoorbeeld voor onze wekelijkse kaartmiddagen. Zo fijn om zo’n plek te hebben!"

BEWONER HOF VAN NOORD | SPIJKENISSE

Het viel Aiste op dat het blok er nog zeer goed onderhouden uit ziet. Ze trof erg enthousiaste bewoners; die vertelden dat ze vaak genoten van de mooie, goed onderhouden binnentuin. Dat de gemeenschappelijke ruimte intensief wordt gebruikt voor onder meer de wekelijkse kaartmiddagen. Dat ze vonden dat de locatie van hun ‘buurthuis’ op een goed punt zit, omdat ze zo zicht hebben op wie er binnenkomt. En dat ze erg blij zijn met Hof van Noord.

Materialisering

De buitengevels van baksteen geven het complex een kloeke uitstraling die past bij de hoofdvorm. De binnenhoven vormen de gemeenschappelijke buitenkamer voor de bewoners en zijn voorzien van een eikenprint gevelbeplating. De galerijen zijn uitgevoerd in prefab beton met een metalen lamelhekwerk.

Een mooi detail is de uitvoering van de balkons. Door de constructie in de vorm van een borstwering boven de balkonplaat te plaatsen, konden we een mooi uitkragend, vrij hangend balkon realiseren.

Programma

  • Ontwerp 79 appartementen
  • Ontwerp maaiveldinrichting
  • Ontwerp interieur gemeenschappelijke ruimte

Lees ook:

Lupine | Rotterdam

Projectinformatie

  • Opdrachtgever: Maasdelta Groep
  • Projectmanagement: PRC Verschoor, Gemeente Spijkenisse
  • Aannemer: Vorm Bouw BV
  • Ontwerp: 2004-2005
  • Uitvoering: 2004-2005
  • Ontwerpteam: Pim van der Ven, Leen Kooman, Hennie Dankers, Erwin Verhoeve, Gijs van Duin

FOTOGRAFIE: Aiste Rakauskaite

Scores Geluk & Gezondheidstest

Collectiviteit
Trots
Co-design stakeholders
Betrokken gebruikers
Betaalbaar
Natuur incl
Gezonde gebruikspatronen