Nieuwbouw, Ontwikkelaar, Wonen

De Veerdam | Krimpen a/d IJssel

Dit stoere appartementencomplex met prachtig uitzicht op de IJssel is een ode aan de binnenvaarders die hier vroeger aan wal gingen.

2/12

De kavel aan ‘De Veerdam’ had een belangrijke functie voor binnenvaartschippers, die jarenlang dankbaar gebruik maakten van de mogelijkheid om hier aan wal te gaan.

Op de locatie waar vroeger het veer tussen Krimpen en Capelle voer, realiseerden we dit woongebouw met 24 appartementen. Een aantal van de nieuwe bewoners van ‘De Veerdam’ is (gepensioneerd) binnenvaarder.

Trots door ode aan de historie

Om deze historie tot uitdrukking te laten komen in het appartementencomplex, gaven we het de uitstraling van een ‘poortgebouw’. De centrale entree die dwars door het gebouw heen loopt gaven we de materialisering van het exterieur. Hierdoor voelt het als een enorme poort waar je dwars doorheen naar het water loopt. Net zoals je vroeger het pont op liep.

Deze metershoge hal heeft aan weerszijden een grote glazen gevel, die bewoners – en het verkeer dat langs komt rijden – een prachtige, vrije blik over het water geeft.

De vormgeving van De Veerdam is een ode aan de historie van de plek: hier voer de veer, hier ging men aan land.

“Vanwege de buitendijkse locatie in combinatie met de parkeergarage is De Veerdam een technisch complex project''

Pim van der Ven
Het appartementencomplex heeft de stoere materialisatie van een poortgebouw gekregen.

Stoere materialisatie

Het appartementencomplex heeft een uitstraling gekregen passend bij de stoere historie van de locatie. Het is kloek en stevig als een toegangspoort.

Visueel geheel

Het horizontale karakter van de terrassengevel wordt versterkt door horizontale banen met verticaal metselwerk in een afwijkende kleur. De terrassen zijn uitgewerkt met mooi gedetailleerde, geprefabriceerde metselwerk elementen. De horizontale belijning hiervan is rond het hele gebouw doorgezet tot aan de poort, om de voor- en achtergevel esthetisch aan elkaar te verbinden.

De dijkkant is wezenlijk anders dan de rivierkant, maar dankzij deze doorlopende lijnen is het gebouw visueel toch één geheel. De kleurstelling van het gebouw is afgestemd op de al aanwezige naastgelegen rijwoningen.

Aandacht voor details

De diepere neggen van de ramen, de stalen zijpanelen in net iets donkerder tint, het afwisselend horizontaal en verticaal georiënteerde metselwerk geven een rijk beeld aan de gevel.

Geluk & Gezondheid

Verbinding en trots

Omdat verbinding voelen met buurtbewoners een belangrijke factor is voor geluk, maakten we van de entreehal een royale plek waar medebewoners met zicht op het water een gesprekje met elkaar kunnen aanknopen. Het prachtige uitzicht en de detaillering van het gebouw dragen bij aan hun trots.

''mooi dat in zo’n alzijdig gebouw alle woningen dit uitzicht en zo’n mooi terras hebben kunnen krijgen”

Pim van der Ven
Alle appartementen hebben prachtige uitzicht vanuit woonkamer en balkons. De twee penthouses zelfs vanuit de slaapkamers.

Programma

 • Aan de waterzijde presenteert het gebouw zich met royale terrassen. Ieder appartement heeft een terras aan de waterkant met vrij uitzicht over het water en de mooie omgeving.
 • De bovenste verdieping bestaat uit twee penthouses met een afwijkende puiengevel, die terugliggend zijn gepositioneerd en zo ruimte geven aan grote terrassen aan drie zijden van deze penthouses.

Het parkeren is voor het grootste gedeelte bebouwd (onder het appartementencomplex/maaiveld) opgelost, wat de inpassing in de openbare ruimte sterk verbetert. Door deze oplossing is de ruimte aan de waterkant vrijgehouden, zodat buurtbewoners langs de waterkant kunnen lopen en elkaar hier kunnen ontmoeten.

Fotografie: Luuk Kramer

Betrokken partijen

 • Opdrachtgever: Martens Vastgoed
 • Ontwerp: 2015 – 2017
 • Realisatie: 2018 – 2019
 • Architect: Juli Ontwerp
 • Constructeur: Bartels Bouw en Infra
 • Bouwbesluit en brandveiligheid: Nex2us
 • Bouwkundig aannemer: Martens Aannemingsbedrijf
 • Ontwerpteam: Pim van der Ven, Rob Kotte, Hennie Dankers,
  Joost Woertman, Mariana Brito

Scores Geluk & Gezondheidstest

Collectiviteit
Trots