De Catharinahoeve, Brielle

Aanleiding:

Zorgondernemer Pim Mulder uit Oostvoorne wilde graag een tweede vestiging realiseren van zijn zorgboerderij voor jongeren met een autistiforme beperking. De grote historische boerderij ‘de Catharinahoeve’ aan de Nolle in Brielle leende zich hier heel goed voor.

De opgave:

Herontwikkel De Catharinahoeve van een rijksmonument tot een kleinschalige zorginstelling. Creëer uit de ombouw van de schuur 15 woonruimtes voor de jongeren, een woonkamer voor de bewoners, een ruimte voor faciliteiten en een voor de verzorgers, met behoud van alle monumentale waarden van het pand.

Het proces:

De uitdaging was om de vele kleine kamers van de zorginstelling in te passen in de grote ruimte van de oude schuur met behoud van de monumentale elementen. In overleg met onze opdrachtgever hebben we gezocht naar de juiste balans tussen oud en nieuw, tussen geschiedenis en bedrijfsvoering.

Het ontwerp:

We vonden het belangrijk om de geschiedenis van het pand zichtbaar te houden en hebben er daarom voor gekozen om de tijdlagen in het ontwerp goed te laten zien. Daarom is alles wat van het oude pand herbruikbaar was, hersteld in oude staat. En alles wat nieuw nodig was voor deze functie, is zeer modern uitgevoerd.

Zo zijn aan de buitenzijde de ramen uitgezaagd uit het metselwerk en met glas verlijmd op het kozijn. De zwarthouten gevel heeft uitgesneden raamstrookjes gekregen voor daglichttoetreding. Op deze manier is het heel duidelijk wat oud was en wat nieuw is.

Aan de binnenzijde zijn de historische houten spanten behouden en ingepast. De kamers voor de jongeren hebben aan de gevelzijde een grote hoogte, wat ze ruimtelijk plezierig maakt.

Het gebouw in de praktijk:

Het pand blijkt in de praktijk heel goed te voldoen aan de verwachtingen van Pim Mulder, onze opdrachtgever. Pim bij ons evaluatie-interview, 3 maanden na de officiële opening van de Catharinahoeve: “Juli heeft een geweldig evenwicht gevonden tussen het respecteren van de oude boerderij en het woonplezier van de nieuwe gebruikers: vernieuwing en behoud waar dat praktisch, mooi en nodig was. Over het resultaat en de samenwerking met Juli zijn wij dan ook zeer tevreden.”