Gebiedsontwikkeling / Wonen / School / Publieke functie / Nieuwbouw

Centree | Rotterdam

Om in deze multifunctionele nieuwbouwontwikkeling op een voormalig haventerrein in Rotterdam alles een plek te geven, moesten we slim puzzelen. Het complex omvat 85 appartementen, 12 parkwoningen, een basisschool, kinderdagverblijf, Albert Heijn en een parkeergarage voor 200 auto’s.

6/12

De ligging aan de Laan op Zuid in Rotterdam maakt Centree tot een prominent onderdeel van Parkstad en de Kop van Zuid. Omdat het aan de andere zijde ook aan een park ligt, gaven we het gebouw een alzijdig karakter, waarbij de parkeergarage boven de Albert Heijn is afgezoomd met woningen en hierdoor grotendeels aan het zicht is onttrokken.

Co-design

Om deze complexe knoop van mensen, wensen en verkeersstromen goed te kunnen ontwerpen, is gewerkt met interactieve co-design sessies. Dit versoepelde het proces.

Ruimte om te ontmoeten

In het appartementengebouw is ingezet op ontmoeten en verbinden. Daarom heeft het gebouw een atrium met diverse luchtbruggen gekregen en hebben de eengezinswoningen voortuinen aan het park. Het atrium functioneert als een vanzelfsprekende plek voor bewoners om elkaar te ontmoeten in het gebouw.

“Dit gebouw brengt een vleugje New York naar Rotterdam Zuid.”

Pim van der Ven
De opbouw in drie volumes van verschillende hoogtes sluit aan op de stedelijke blokken in de directe omgeving van Centree. Door drie tinten maar wel dezelfde bakstenen toe te passen, benadrukken ze de verschillende functies. Het strakke ritme van de ramen maakt het weer tot één geheel.

Vleugje New York

Ons plan vormt in volume en programma de overgang van grote stedelijke blokken aan het begin van de Laan op Zuid naar grondgebonden woningen aan het eind ervan. De opbouw in drie volumes van verschillende hoogtes komt hieruit voort.

Door een strak ritme van ramen in alle drie de gebouwen toe te passen worden de verschillende schalen en gebouwhoogten op een vanzelfsprekende manier in het gebouw opgenomen. De ‘parkwoningen’ ontwierpen we met de voordeuren aan het park en een kleine voortuin, ontsloten via brede trappen. Een vleugje New York’se ‘brown stone houses’ in Rotterdam.

School met ruimte om te ontdekken

Ruimte om te spelen en ontdekken is belangrijk. We gaven de basisschool de Clipper een binnenplaats als speelplek voor de kleintjes. De grotere kinderen spelen in het naastgelegen park.

Aan de binnenplaats ontwierpen we zeer brede gangen, zodat die ook voor onderwijs doeleinden gebruikt kunnen worden. De docenten, kinderen en ouders vinden de school dankzij het vele glas, hout en de brede gangen hele aangename ruimtes.

Hout, licht en ruimte

Hout, licht en ruimte om te spelen en te ontmoeten zijn de basis voor het interieur van Centree. Het levert heerlijke verblijfsruimtes op.

“Omdat gebouwen er zijn voor mensen. Niet andersom”

Pim van der Ven

Programma

Centree is een multifunctionele nieuwbouwontwikkeling op een voormalig haventerrein in Rotterdam Zuid. In het compex zitten:

 • Albert Heijn van 3000 m2
 • Basisschool van 3000 m2
 • Kinderdagverblijf
 • 85 appartementen
 • 12 parkwoningen
 • Parkeergarage met 200 parkeerplaatsen

Fotografie: Sebastian van Damme

BETROKKEN PARTIJEN

 • Opdrachtgever: Leyten, Rotterdam
 • Ontwerp: 2010 – 2012
 • Realisatie: 2013 – 2015
 • Constructeur: Ingenieursbureau Smit Westerman bv
 • Bouwfysica: LBPI SIGHT
 • Installatieadvies: Adviesbureau G. Wickerhoff
 • Bouwkundig aannemer: BAM Utilitaitsbouw

Scores Geluk & Gezondheidstest

Collectiviteit
Trots
Co-design stakeholders
Betaalbaar
Gezonde materialen
Gezond binnenklimaat