Pim van der Ven

FOUNDING PARTNER / ONTWERPER

Pim van der Ven

Het was voor mij altijd wel duidelijk dat ik in de bouwwereld terecht zou komen. Zeker met een vader die een constructiebureau had. Omdat ik zijn vak wilde begrijpen, ging ik civiele techniek studeren bij de TU Delft. Maar ik bleek meer op mijn plek bij bouwkunde.
In 1992 startte ik mijn eerste architectenbureau: Pim van der Ven Architecten. Dat groeide uit tot Mei. En toen was het tijd voor Juli

Dit eerste bureau groeide uit tot een middelgroot bedrijf van ongeveer 45 medewerkers, uiteindelijk met de naam Mei Architecten en Stedenbouwers.

Het werd een succesvol bureau met een uitstekende reputatie in de markt. Mooie projecten uit die tijd zijn onder meer: het Lijnbaanplein in Rotterdam, het Vondelpark in Ridderkerk, winkelcentrum Twentec in Enschede, woningbouwproject de Lupine in Rotterdam en cultuurhuis LOC in Hardenberg.

Ik had veel plezier in het opzetten van een professionele organisatie, maar na dit avontuur koos ik verder te gaan met een kleiner bureau: Juli Ontwerp.

Juli Ontwerp

Bij Juli ligt voor mij de nadruk weer meer op de inhoud van ons mooie vak. Ik werk als vanouds aan plannen met een sterke focus op gebruikers en het creëren van waarde. Daarnaast maak ik tijd voor onderzoek naar nieuwe vormen van gebiedsontwikkeling, coöperatieve woonvormen en duurzaamheidthema’s als Geluk en Gezondheid.

Bovendien kijk ik naar nieuwe samenwerkingsvormen met mijn opdrachtgevers: meer als partner, niet meer alleen als ontwerper. Al met al vormt Juli Ontwerp voor mij een mooie mix van ontwerpen, onderzoeken en ondernemen.

Geluk en Gezondheid

Ik ben er tijdens onze projecten van overtuigd geraakt dat maatschappelijke waarde en vastgoedwaarde twee kanten zijn van dezelfde medaille. Als we ons openstellen voor de belangen van alle betrokken partijen, kunnen we die zaken heel goed combineren. Belangrijke voorwaarde voor de ontwerper is daarbij wel: je moet je ego met een glimlach kunnen bekijken. Het is onmisbaar, maar neem het vooral niet te serieus.