Pim interviewt: Fred Schoorl – directeur BNA en bedenker van de term ‘Gebouwd Geluk’

Juli Ontwerp - interview Fred Schoorl

Pim: “Ik ben recent mijn onderzoek naar ‘de Waarde-componenten van Geluk in de Gebouwde omgeving’ gestart. Onderdeel hiervan is het interviewen van inspirerende mensen die hier waardevolle input aan kunnen leveren: mensen binnen ons vakgebied, aan de randjes van ons vakgebied, en zeker ook daarbuiten. Mensen met kennis over bouwen, over geluk, over innoveren, over mensen en over andere interessante topics.

En wie beter om als eerste te spreken dan Fred Schoorl, de directeur van de BNA. Fred introduceerde namelijk in 2013 de term ‘Gebouwd Geluk’ bij een bijeenkomst voor voorzitters en directeuren uit de bouwketen. Ook zijn inspirerende lijst boeken* over Geluk sprak mij aan.

Woensdag 4 sept 2019 spraken wij elkaar over het thema ‘Geluk in de Gebouwde omgeving’ met als doel: inzichten delen, leren van elkaars kennis, en onderzoeken hoe we elkaar kunnen versterken in het realiseren van deze visie.”

‘Happy Washing’

Fred blikte terug op wat er de afgelopen 6 jaar zoal is gebeurd op dit gebied. Zijn ervaring is dat bouwers en ontwikkelaars het belang wel erkennen, steeds vaker ook gebruiken in hun PR uitingen en op congressen, maar het (nog) moeilijk vinden om het ook echt in de praktijk toe te passen. Het lijkt soms een beetje op ‘Happy washing’.

Verandering in gang zetten via beleggers

Aangezien echt verandering niet snel lijkt te lukken via de route van de bouwers en ontwikkelaars, hoe dan? Dan maar kijken hoe beleggers hierop reageren, bespraken we. En dat lijkt een betere ingang. Ik vertelde over het Geluks PvE dat wij met Syntrus gaan opstellen voor ons gezamenlijk project Buitenhof in Delft. Fred reageerde enthousiast.

De Big Data van Geluk en Gezondheid

Fred ziet ook big data – al zitten hier tal van issues aan vast – als belangrijke/interessante input om woon,- en werkomgevingen te maken waar mensen zich echt thuis voelen en dus gelukkig zijn. Voeg daar een plek aan toe waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, dan zul je zien dat ze daardoor gelukkig wonen, beter werken, gezonder leven. Kortom, gebouwd geluk ervaren!

Een mooi begin van mijn onderzoek!

* Op zoek naar Geluk (literatuurtips Fred Schoorl)

  • ‘Architectuur van het Geluk’ – Alain de Botton (2006)
  • ‘Happy City: transforming our lives through urban design’ – Charles Montgomery (2013).
  • ‘The Happiness Industry: how the government and Big Business Sold us Well-Being’ – William Davies
  • ‘The Happiness Hypothesis’ – Jonathan Haidt (2006)
  • Geluk 2.0. The World Book of Happiness – Leo Bormans